2014. 12. 19. 07:55

A bolgár harcosok

A bolgár régészek feltártak egy erődöt Bulgária északi részén, Dobrich városban, ahonnan előkerült egy bolgár harcosövdísze. Az első bolgár dinasztia anyagi kultúrájának ismerete azért fontos számunkra, mert ők is a hunoktól eredeztették magukat.

Hunok-bolgárok

Az észak-bolgár térség volt a központja azoknak a bolgár törzseknek, akik 679-ben átkeltek a Dunán és birtokba vették az ókori géták és trákok által lakott területet. A Kr. u. 4. század elején a gótok törtek be a területre, és egy rövid ideig megtelepedtek ott. A 4. század végétől hunok is megjelentek a Duna-delta környékén, majd Attila halálát követően is hallunk arról, hogy a kelet-rómaiak (bizánciak) hunokat telepítettek le a mai észak-bolgár területen.

A bronzöv nyomában

Az övdísz szenzációs régészeti felfedezésnek számít. Bojan Totev a sajtó képviselőinek elmondta, hogyelőször találnak ilyen különleges leletet Bulgáriában. Hozzátette, hogy a környékről még egy övleletismert, de az nem ásatáson került elő, hanem Dobrich közelében kincskeresők találták meg. A szakember hozzátette, hogy az egyetlen és teljesnek mondható övcsat, amit eddig megtaláltak. Egyes részei bronzból készültek és virágmintával díszítettek,a készítés idejét a 9. század végére keltezték. Az övet vélhetően egy olyan katona viselhette, aki középen helyezkedett el a hadsereg ranglétráján.

Szakrális védelem

A szakemberek azt feltételezik, hogy az erődöt talán azért éptették a templom mellé, hogy az észak-bolgár szent helyek védve legyenek. Az egész környék valószínűleg szakrális hely volt egykoron, ezt bizonyítja az eddig feltárt számos épület maradvány és tárgy. Dobrich már az ókorban lakott volt. Mai tudásunk szerint az első település nyomai a Kr. e. 4-3. századból származnak. De találtak falvakat a Kr. u. 2-4. században, valamint a 7-11. század között. Érdekes felfedezés volt Bulgar temetője, amelyben nem keresztény rítus szerint temették el a halottakat.

OB

alfahir.hu