A férfiak is vonulhassanak nyugdíjba negyvenévi munka után!

Nemi diszkrimináció, és ezáltal önmagában nem igazságos, hogy csak a nőknek jár a negyvenévi munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetősége - mondta el Vágó Sebestyén, aki más problémákra is rávilágított.

A képviselő rámutatott: sok igazságtalanságot és zavart tartalmaz a jelenlegi rendszer, például a szakmunkásképzőbe járt hölgyek legalább másfél évet dolgoztak tanulás alatt, mégsem számít be abba a negyven évbe, ami után nyugdíjba lehetne menni.

Ugyan a kormány hoz kedvezményeket, de nem oldja meg az igazságtalanságokat. Újabb példaként Vágó Sebestyén azt hozta fel, hogy a hozzátartozóját “teljes munkaidőben” otthon ápoló személynél - a drágább állami ápolás helyett - sem számít be ez a negyven évbe. Ennek a vitáját is visszautasították a kormánypártok, hiába emelte fel a szavát ezért is a Jobbik - mondta el a képviselő.

Leszögezte azt is, hogy a jelenlegi rendszer nemi alapon diszkriminál, mivel a férfiaknak nem lehetséges negyven év után elmenni nyugdíjba, pedig ők nagyobb arányban végeztek kemény fizikai munkát, és az átlagéletkoruk is kevesebb.

A Jobbik egy héttel ezelőtt több pontot mutatott be nyugdíjkoncepciójából. Akkor Sneider Tamás ismertette, hogy amint lehetőségük lesz, többek közt eltörlik a szociális hozzájárulási adót, hogy ismét nyugdíjjárulék legyen, az egyéni számlák segítségével pedig részben visszahozzák a magánnyugdíjpénztári rendszert. 

A korkedvezmények nyugdíjt is visszahoznák, mivel sok szakmában nem lehet rendesen elvégezni a teendőket ötven-hatvan évesen, illetőleg többletbefizetéssel is hamarabb nyugdíjba lehetne vonulni.

alfahir.hu