A Fidesz a pénzt tünteti el Miskolcról, a Jobbik a gettókat

A Fidesz továbbra is fizetni akar az önkormányzati lakások tönkretevőinek 2 millió forintot, ezért nem vette napirendre a Jobbik ingyenes gettófelszámolásra vonatkozó javaslatát a város közgyűlésén. A nemzeti ellenzék aláírásgyűjtést indít, szerintük ugyanis Miskolc 15 gettóját az érpataki modellel pénz nélkül is fel lehet számolni. Erről beszélt Jakab Péter jobbikos önkormányzati képviselő szombati sajtótájékoztatóján, melyet Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármesterrel közösen tartott.

m

A Fidesz és az MSZP „folyamatosan adni” politikája helyett a Jobbik a „folyamatosan elvárni” politikáját kívánja bevezetni a miskolci gettókban, mondta Jakab Péter. Kiemelte, egy önkormányzati bérlővel szemben elvárás a jogkövető életmód, melynek elmulasztása a bérleti szerződés azonnali felmondását kell, hogy maga után vonja, ma azonban ezért Miskolcon 2 millió forint jutalom jár.  Jelezte, a sajtótájékoztató után bejárást tartanak a számozott utcákban, melynek során az önkormányzati lakások rendeltetésszerű használatát fogják ellenőrizni, a szerződésszegő bérlőkkel szemben pedig kezdeményezik a szerződések haladéktalan felbontását, megindítva ezzel az ingyenes gettófelszámolást. „A Fidesz a pénzt akarja eltüntetni Miskolcról, a Jobbik a gettókat” - fogalmazott.

Orosz Mihály Zoltán ezt követően elmondta, a gettókat csak a helyes diagnózis felállításával lehet megszünteti: a mélyigénytelenséget, a züllöttséget kell felszámolni, ehhez pedig nem „még több pénz kell, hanem még több norma”. Vagyis a „törvényszembesítő bejárások” célja nem a megfélemlítés, hanem a jogkövető magatartásra való felhívás, és törekvés az igényszint emelésére. Ezt először párbeszéddel kell megértetni a gettók lakóival, ha azonban ez eredménytelen, akkor szankciókkal kell rászorítani őket a norma- és jogkövetésre. Hozzátette, a „több pénz projekt” nem felzárkóztatást hozott, hanem a züllöttséget mélyítette és konzerválta, ezért is érthetetlen számára, hogy a miskolci Fidesz a kétmilliós jutalmakkal miért folytat egy már bukott módszert, miközben ezt az összeget akár munkahelyteremtésre is lehetne fordítani.

A Jakab Péter vezette bejáráson a résztvevők áramlopás, nem megfelelő szennyvízelhelyezés és kábítószer kereskedelem miatt kezdeményeztek hatósági eljárást. A képviselő jelezte azt is, közérdekű adatkéréssel fordul az önkormányzati rendészethez, hogy megtudja, az elmúlt években hány helyen lopták az áramot a számozott utcákban, ez ugyanis önmagában is alapot biztosít a bérleti szerződés felbontásához anélkül, hogy ezért kétmillió forintot kéne kifizetnie az önkormányzatnak.

alfahir.hu