2014. 03. 18. 19:00

A finnek egy része Oroszországhoz kapcsolná Finnországot

Nemzetközi sajtószemle
2014-03-18

THE TELEGRAPH
www.telegraph.co.uk

Philip Hammond brit védelmi miniszter repülőgépeket ajánlott fel a NATO-nak, hogy őrjáratozzanak a Baltikumban, mert Európa új hidegháborúba keveredhet Oroszországgal – írja a konzervatív brit lap.


NEWSLAND
www.newsland.com

A francia Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen elismerte a vasárnapi krími népszavazás eredményeit. Az ellenzéki vezető szerint az Európai Uniónak következetesebbnek kellene lennie a Krímmel. Az EU-nak el kell döntenie, hogy Ukrajna területi sértetlenségét támogatja-e, de akkor Viktor Janukovicsot kell elnökként is elismerni, és alkotmányos keretek között előrehozott elnöki választásokat kell tartani, vagy ha a jelenlegi forradalmi úton előre tört kijevi kormányt támogatja, akkor érthetetlen a krími népszavazás tagadása.


VOICE OF RUSSIA
www.ruvr.ru

Amerikában ellenkampányba fogott az amerikai jogvédő és háborúellenes szervezet, az Answer, hogy ezzel akadályozza meg Washington pénzügyi támogatását a jelenlegi kijevi kormánynak. A mozgalom aktivistáit felháborítja, hogy az új ukrán kormányban számos magas pozíciójú politikus neonáci.


VESTI
www.vesti.ru

A moldáviai Dnyeszter-menti Köztársaság Legfelsőbb Tanácsának elnöke kérelemmel fordult az orosz parlament elnökéhez, hogy vizsgálják meg a köztársaság Oroszországhoz csatolásának kérelmét. Moldáviában 2006-ban népszavazást tartottak – a lakosság 97,6%-a döntene Oroszország mellett.


NEWS.IN.UA
www.e-news.in.ua

Finnországban – nagy meglepetésre – egyre népszerűbb az Oroszországgal történő szorosabb integráció, vagy akár az egyesülés koncepciója is. Hannu Krogerus, befolyásos finn társadalmi aktivista, üzletember és ügyvéd lehetőséget lát abban, hogy Finnország ugyanolyan viszonyba kerüljön Oroszországgal, mint Honkong Kínával. Több képviselő és társadalmi aktivista is kiállt a gondolat mellett, így például az Igaz Finnek nevű, radikális jobboldali parlamenti párt is.


AGERPRES
www.agerpres.ro

Traian Băsescu, román államfő már nem ragaszkodik Románia és a Moldovai Köztársaság egyesüléséhez, mivel nyilvánvalóvá vált, hogy a terv nem élvezi a politikai elit támogatását – tudósít a román állami hírügynökség. Elmondása szerint soha sem fog megbocsájtani azoknak, akik hagyták, hogy Moldovával ugyanaz történjen, mint a Krímmel, Dél-Oszétiával és Abháziával.


DAILY SABAH, TRT HABER, DÜNYA BÜLTENİ
www.dailysabah.com , www.trthaber.com , www.dunyabulteni.net

Miután a kími tatárok korábban a félsziget Ukrajnával való egységét támogatták, a népszavazáson sem vettek részt. Aggódnak jövőjükért, mivel orosz uralmat nem akarnak, és nincs is hová menniük. Míg a krími lakosság nagy része ünnepelt a félsziget Oroszországhoz való csatlakozását jóváhagyó népszavazást követően, a tatárok járőrözésbe és forgalomellenőrzésbe kezdtek. Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök közben Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu krími tatár vezetővel találkozott, biztosítva arról, hogy mindent meg fognak tenni biztonságuk érdekében.


SABAH
www.sabah.com.tr

Élesen kritizálta a török kormánnyal szemben álló Fethullah Gülen vallástudóst a kormánypárti napilapnak adott interjújában Abdullah Yeğin, aki egykor – Gülenhez hasonlóan – Said Nursi tanítványa volt.  (Said Nursi hittudós szembeszállt a szekuláris török állameszmével, és már a harmincas években iszlamista tanokat hirdetett, amiért börtönbe is zárták.) Yeğin az Egyesült Államok és a cionisták bábjának nevezte Gülent, aki gyáva ahhoz, hogy Törökországba hazatérjen. Az idős tudós egyúttal azt is leszögezte, hogy Said Nursi szellemi utódai szeretik és támogatják Recep Tayyip Erdoğant, aki egy igazi vallásos ember és ez szálka a cionisták szemében.


DAILY SABAH
www.dailysabah.com

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) malmára hajthatják a vizet a Törökországot megrázó politikai botrányok – írja a kormánypárti Daily Sabah egyik publicistája. Az AKP rendszerint gyengébben szerepel a helyhatósági választásokon, mivel az önkormányzati kampányt számos helyi érdekű ügy befolyásolja. A botrányok azonban folyamatosan az országos politikára irányítják a figyelmet, valamint lehetőséget adnak Erdoğan miniszterelnöknek a szereplésre. Az AKP elleni akciók további előnye, hogy összekovácsolják a szavazótábort, illetve emlékeztetik a párt hagyományos, vallásos érzelmű tagjait az egykori szigorúan szekuláris török állam elleni küzdelem időszakára.


AL JAZEERA BALKAN
balkans.aljazeera.net

Új kormány alakul Szerbiában, jelentette be a vasárnapi választásokon győztes Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke, Aleksandar Vučić. A szocialista koalíciós partnerétől megszabadult kormánypárt a szavazatok közel 50 százalékát gyűjtötte be. Az Al Jazeera balkáni szekciója szerint azonban sok mozgástere nem lesz az új kormánynak sem, hiszen a tempót egyértelműen Brüsszel fogja diktálni. A Szerbiával való tárgyalások legfontosabb sarokpontja továbbra is a koszovói kérdés rendezése lesz.


FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG
www.faz.net

Az AfD (Alternatíva Németországért) vezetősége át akarja alakítani jelenlegi rendszerét, amely alapján több egyenlő rangú vezető irányítja a pártot, helyette a hatalmat egy embernél szeretnék koncentrálni, aki Bernd Lucke lenne (aki eddig is a párt arca volt). A szervezetek többsége egyetért.
 
Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu