A földmutyi és trafikmutyi után itt a pénztárgép-mutyi

bakoAz online pénztárgépek körüli anomáliák kapcsán tartott sajtótájékoztatót Bakó József, a Jobbik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Elmondta: a mobil pénztárgépek bevezetését 2 éve jelentette be a kormányzat. Az elmúlt 1 évben a bevezetés céldátumát illetően már több időpontot is megadtak, a legutolsó december 31-re lett kitűzve. Egy ilyen pénztárgép bevezetésének költsége kb. 200 ezer Ft, melyhez 50 ezer Ft összeget biztosít a kormány. A mai, november 25-i dátum kiemelt az ügyet tekintve, ugyanis a mai naptól ellenőrzi a NAV azon dokumentumok meglétét, mely igazolja, hogy az adott vállalkozónál folyamatban van annak a gépnek a beszerzése, melyet a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jóváhagyott.

Azonban november 19-én botrányos fejlemény bontakozott ki: a NAV érdemi indoklás nélkül visszavonta az egyik forgalmazó cég népszerű, NR-270 típusú gépeinek a korábban kiadott forgalomba hozatali engedélyeit. Ezt pedig kb. 80 ezer vállalkozó rendelte meg. Most 250 ezer gép megvásárlása van folyamatban, s ezek harmadát érinti a váratlan visszavonás. A mai nappal pedig újak rendelésére, s ezzel az egyszer már befizetett 31. 750 Ft-os előleg rendezésére kötelezi a hatóság a pórul járt vállalkozókat, ugyanis nem teljesítés esetén komoly bírságokat helyez kilátásba!

Ezt a pénztárgépek körüli helyzetet Bakó József dél-amerikai szappanoperához hasonlítja, mely hosszan elnyúlik és tragikomédiába torkollik, hiszen ismét a vállalkozókra hárítják a terhet. Az érintett, jellemzően kis-és középvállalkozások körében most teljes a bizonytalanság, hiszen eddig már 2.4 milliárd Ft-os előleget fizettek be, s próbáltak megfelelni az előírásoknak, amikor egy olyan céggel szerződtek, amellyel a Nemzetgazdasági Minisztérium korábban támogatói szerződést kötött. Hozzátette: a szakmabeliek a kormány pálfordulása mögött a pénztárgép-piac újrafelosztását sejtik. Tehát joggal gondolható, hogy a földmutyi és trafikmutyi után most a pénztárgép-mutyi bontakozik ki előttünk.

A Jobbik felháborítónak tarja, hogy miközben a kormány 92.5 milliárd Ft bevételt vár a pénztárgépek bekötéséből, a már számos közteher által agyonnyomorított kisvállalkozókra hárul ismét a befizetések háromnegyede. A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy az állam váljon az intézkedések teherviselőjévé, s haladéktalanul rendezze a botrányos helyzetet! – hangsúlyozta a megyei elnök úr.

 

alfahir.hu