2014. 03. 17. 16:23

A Függetlenségi Párt első helyen végezhet a brit EP-választáson

Nemzetközi lapokNemzetközi sajtószemle

2014-03-17

ZIARE.COM

www.ziare.com

A jelenlegi orosz doktrína szerint Moszkvának minden alkalommal közbe kell lépnie, amikor az oroszajkú lakosság fenyegetve érzi magát, a magyar szélsőségesek pedig hasznot akarnak húzni ebből – nyilatkozta Ioan Mircea Paşcu román EU parlamenti képviselő. Az egyik elmélet szerint a Jobbik Ukrajna határain túl és az EU-n belül is destabilizálni akarja a helyzetet, de a volt védelmi miniszter szerint Oroszország is érdekelt abban, hogy diverziót keltsen Romániában és Lengyelországban. Ha Romániában gondok keletkeznek a magyarok által, az Moszkvának jó – fogalmazott a képviselő.

 

ITAR-TASS

www.itar-tass.com

Az Európai Unió válaszintézkedéseket tervez, ha Oroszország nem változtatja meg a Krímmel kapcsolatos pozícióját. Az Európából érkezett megfigyelők nem tapasztaltak visszaéléseket, vagy törvénytelenségeket a szavazás folyamán. Oroszország állandó ENSZ képviselője, Vitalij Csurkin megfedte Washingtont, hogy az elrejti szerepét az Ukrajnában kialakult krízis kifejlődésében. „A világ sok érdekes dolgot megtudna, ha Washington felfedné valódi szerepét az ukrajnai krízis kifejlődésében.” – mondta.

*

A krími lakosság száma – Szevasztopol nélkül – 1,959 millió. A félszigeten 125 féle nemzetiség él a 2001-es adatok alapján: orosz – 58,5%, ukrán – 24,3%, krími tatár – 12,1%, egyéb – 2,6%, fehérorosz – 1,4%, örmény – 1,1%.

 

THE DAILY.SK

www.thedaily.sk

 

Szlovákia megkezdte a stratégiai gázkészleteinek feltöltését, arra az esetre, ha Oroszország elzárná az Ukrajnán keresztül érkező gázcsapokat. Pár évvel ezelőtti ukrán-orosz gázvita idején a szlovák vállalatok nagy részének le kellett állni a termeléssel, vagy szigorú megszorításokat kellett bevezetni a gázhiány miatt. Az EU-ba érkező orosz gáz csaknem harmada Szlovákián keresztül érkezik.

*

A szlovák elnökválasztás első fordulójában, 43,4 százalékos részvétel mellett Robert Fico kormányfő, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelöltje a szavazatok 28, míg Andrej Kiska, független válallkozó a szavaztok 24 százalékát szerezte meg. A március 29-én tartandó második fordulón a két jelöltre lehet majd szavazni. Az ellenzéki pártok mind felsorakoztak Kiska mellett. A Magyar Közösség Pártja által indított Bárdos Gyula az ötödik helyen végzett, 5,1 százalékkal.

 

SABAH

www.sabah.com.tr

Nem rengette meg a decemberben kipattant korrupciós botrány a török kormány pozícióit, sőt, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) és Recep Tayyip Erdoğan miniszterelnök még tovább növelte népszerűségét – írja a kormánypárti Sabah napilap. A március 30-án tartandó helyhatósági választásokon a felmérések szerint a szavazatok 49,4 százalékára számíthat az AKP, a kormányfőben pedig a megkérdezettek 49,5 százaléka bízik. Hasonló arányban szavaznának a kormánypártra a megkérdezettek, ha országgyűlési választásokat tartanának. Az AKP közel ötven százalékával szemben a legnagyobb ellenzéki párt, a balközép Köztársasági Néppárt (CHP) mindössze a szavazatok 25 százalékára számíthat, a jobboldali radikális Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) 14 százalékot kapna, míg a kurd etnikai Béke és Demokrácia Pártját (BDP) csak 7,4 százalék támogatja, ami azt jelentené, hogy a BDP pártlistával nem jutna be a nemzetgyűlésbe, mivel Törökországban a parlamenti küszöb 10 százalék. Reálisan arra lehet számolni, hogy – a korábbiakhoz hasonlóan – egyéni képviselőként jutnak be jelöltjeik ott, ahol magas a kurd népesség aránya. Az AKP erőteljes kampányt folytat a kurdok között a BDP szavazóinak elszívására.

 

DAILY SABAH

www.dailysabah.com

A kelet-törökországi Van városában találkozott egymással Ahmet Davutoğlu török, Mohammad Dzsavad Zarif iráni és Elmar Mammadyarov azerbajdzsáni külügyminiszter. A miniszterek a regionális együttműködés perspektívájáról, energia- kereskedelem- és kultúrpolitikai kérdésekről tárgyaltak. A megbeszélésen szó esett a karabahi, az ukrajnai és a közel-keleti válsággócokról is. A külügyminiszterek 2011 óta harmadszor tartanak ilyen találkozót. A tárgyalások különösen fontosak lehetnek, hiszen a gazdaságilag egymásra utalt régió országai között komoly etnikai és stratégiai feszültségek vannak. Iránban jelentős azerbajdzsáni kisebbség él, ami miatt Azerbajdzsán viszonya korántsem felhőtlen a perzsa állammal. Azerbajdzsán éppen ezért jó viszonyt ápol Irán legnagyobb ellenlábasával, Izraellel (az együttműködés oka tehát pragmatikus nemzeti érdekpolitika), Irán pedig Azerbajdzsán fő ellenségével, Örményországgal. Törökországnak kiemelt, különleges kapcsolata van Azerbajdzsánnal („egy nemzet, két ország”), Irán viszont komoly vetélytársa a közel-keleti térségben.

 

WORLD BULLETIN

www.worldbulletin.net

Hatályba léptek a török kormány által még tavaly ősszel előterjesztett legújabb „demokratizációs csomag” rendelkezései. A csomag történelmi léptékű, hiszen korábban a köztársaság alapelveihez kapcsolódónak tekintett korlátozásokat törölt el. Mostantól a magániskolákban lehetőség nyílik a törökön kívül más helyi nyelveken és dialektusokban való oktatásra is. Az intézkedés a kurdokat hozza helyzetbe, mivel ők eddig nem tanulhattak anyanyelvükön. A politikai hirdetésekben is használni lehet a törökön kívül más helyi nyelveket. Az első kurd nyelvű plakát pár hete jelent meg. Eltörölték azt a még Mustafa Kemal Atatürktől, a modern Törökország megalapítójától származó törvényt is, mely börtönbüntetéssel sújtotta azokat, akik nem nyugati divatú kalapot viselnek.

 

INDEPENDENT

www.independent.co.uk

Egy vasárnapi közvélemény-kutatás szerint a brit Függetlenség Párt (UKIP) fogja nyerni az európai parlamenti választásokat az Egyesült Királyságban. A karizmatikus és kiváló szónok, Nigel Farage pártja 30%-ot érne el, mögötte 28%-kal a Munkáspárt áll. A konzervatívok 21%-ot szereznének, míg a liberálisok csupán 8-at. Ezzel az eredménnyel a UKIP megduplázná eddigi mandátumainak számát. A konzervatívok számára ez súlyos vereséget jelentene, akik már így is nagy veszélyként tekintenek a Farage vezette euroszkeptikusokra. De a felmérésnek van kedvező eleme is a toryk számára: a törvényhozási választásokon a Munkáspárt előnye 3-ról 2%-ra csökkent David Cameron pártja előtt.

 

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu