2014. 12. 23. 09:28

A garázda, aki átverte az Egyesült Államokat

Habony Árpád, a kormányfő titokzatos tanácsadója októberben még Washingtonban járt, hogy bizonyítsa, nincs az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, de ezt most már nem tehetné meg. Valójában már akkor sem pózolhatott volna a Lincoln-emlékmű előtt, ha bevallja a büntetőügye részleteit, melyért jogerősen elítélték - értesült az index.hu.

aAhhoz, hogy magyar állampolgárként az Egyesült Államok területére léphessünk a belbiztonsági minisztérium (DHS) elektronikus rendszerén keresztül előzetes engedélyt kell szereznünk. Az eljárás részeként egyebek mellett arra is válaszolni kell, hogy a kérelmezőt elítélték-e korábban másnak okozott súlyos sérülésért.

Ha a válasz igen, akkor egy újabb vizsgálat vár a delikvensre, amiben az amerikai hatóság mérlegre teszi a tettét, és súlyosságát tekintve eldönti, hogy átlépheti-e az országhatárt. Ezt tartják az Egyesült Államok bevándorlási szabályrendszerének egyik sarkalatos pontjának.

Egy ütés a fejre, egy rúgás a gyomorba

Azonban a koronaőrből szenvedélyes Gucci-táska gyűjtővé avanzsáló Habonyt 2011. május 4-én jogerősen két év próbaidőre bocsátotta a Fővárosi Bíróság garázdaság miatt.

A korábbi, sajtóban megjelent bírósági iratokból a főtanácsadó egy másik arca is napvilágot lát. Az eset 2006. november 4-én történt, a Habony által vezetett Lexus terepjáró nagy lendülettel érkezett a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasor egyik kereszteződésébe, miután észlelte, hogy két gyalogos épp átkelni igyekszik, mintegy 10 méterre az utca végétől dudálni kezdett. A Lexus alig lassított, a házaspár sétatempóban mégis átért az utca túloldalára. A sarokhoz érkezve Habony lehúzta az ablakot, és megjegyzést tett a sértettekre, kioktatta őket arról, hogyan közlekedjenek, "ha ő jön az utcán. Azt mondta, legközelebb nem fékez, hanem elüt."

Az irat szerint rövid szóváltás alakult ki a felek között, miután a későbbi sértettek megfordultak, és haladtak tovább a járdán. Habony azonban kiszállt az autóból, és utánuk eredt. A feljelentés tanúsága szerint a későbbi vádlott beletaposott a házaspár bevásárlókocsijába, ezután egy ütéssel leütötte a középkorú férfit, aki hanyatt esett, majd hasba rúgta a férje védelmére igyekvő asszonyt.

Az index.hu szerint, ha erről az esetről nyilatkozott volna Habony a belbiztonsági minisztérium elektronikus rendszerén keresztül, nem juthatott volna be az Egyesült Államok területére, mert ez olyan bűncselekménynek minősül, ami miatt a fenti kérdésre igennel kell válaszolni, és ami miatt általában megtagadják a beutazási engedélyt.

Az ügyet egyébként nem kommentálta Habony a lapnak.

alfahir.hu