A Gazprom új életet lehelne a Déli Áramlatba

A Gazprom orosz gázipari cég a politikai helyzet változása esetén készen áll arra, hogy felújítsa a Déli Áramlat előkészületi munkálatait - jelentette be a vállalat egyik vezetője szerdán.

Előző nap Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter azt mondta, hogy Oroszország kész megépíteni az Európába vezető Déli Áramlat gázvezetéket, ha Európa garantálja a keresletet az orosz gázra.

Andrej Kruglov, a Gazprom igazgatótanácsának elnökhelyettese egy szerdán Moszkvában tartott sajtóértekezleten egyebek között arról beszélt, hogy a tervhez szükséges kapacitás rendelkezésre áll. Jelenleg a kapacitás egy részét a Krasznodari terület, valamint Dél-Oroszország fogyasztóinak a gázellátására fordítják, a kitermelés egy részét pedig befagyasztották.

"Amennyiben változik a politikai helyzet, ha leporolnák a Török Áramlat vagy a Déli Áramlat tervét, meglehetősen rövid időn belül fel lehetne futtatni a kapacitásokat"

- mondta Andrej Kruglov.

A Gazprom-vezető szerint a Déli Áramlat finanszírozásával kapcsolatos tárgyalásokat rövid időn belül újra lehet indítani.

Andrej Kruglov meggyőződése, hogy

"nem nagy ügy a Déli Áramlat kapcsán felújítani a korábbi tárgyalásokat, tekintettel arra, hogy gyakorlatilag nem változtak azok a személyek és pénzügyi intézmények, illetve vállalatok, akik korábban már részt vettek a tárgyalásokban."

Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kedden úgy fogalmazott:

"álláspontunk egyszerű, korábban is ismert volt: ha Bulgária és az Európai Bizottság hivatalosan is megerősíti érdeklődését és garanciákat vállal arra, hogy egy ilyen tőkeigényes infrastruktúra ki lesz használva, akkor vállaljuk az építést és a szükséges gázmennyiség szállítását."

Vlagyimir Putyin orosz elnök 2014 december elején Törökországban jelentette be, hogy Oroszország az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat tervének megvalósítását.

Forrás
MTI nyomán