A görög radikális jobboldal beintett Brüsszelnek

Kiszálltak az egységkormányból a radikális nemzeti-konzervatív Ortodox Népi Riadó (LAOS) miniszterei a görög kormányból, mert nem hajlandók végrehajtani Brüsszel dikátumait. A rendőrszakszervezet egyenesen lecsukatná az EU, az IMF, és az Európai Központi Bak helyi képviselőit.

Az Unió Görögország nyakánBomlófélben van a görög kormány, miután pénteken este további kormánytagok jelentették be távozásukat, így tiltakozva az újabb megszorítások ellen, amelyeket a 130 milliárd eurós újabb mentőcsomag fejében kért a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU).

Benyújtotta lemondását Makisz Voridisz közlekedési miniszter és a kereskedelmi hajózásért felelős miniszterhelyettes, Adonisz Georgiadisz - jelentette az állami rádió. Mindketten a radikális nemzeti-konzervatív Ortodox Népi Riadó (LAOS) nevű párthoz tartoznak.

Távozott posztjáról a szocialista párti külügyminiszter-helyettes, Marilisza Xenojanakopulu is.

Ezt megelőzően Aszteriosz Rundulisz, a mezőgazdasági miniszter helyettese (LAOS) jelentette be kiválását, csütörtökön pedig Jánisz Kucukosz, a munkaügyi miniszter szocialista párti helyettese.

A lemondásokkal ismét bizonytalanná vált Görögország megmenekülése a csődtől. A LAOS már kilátásba helyezte, hogy nem szavazza meg a takarékossági programot a parlamentben a hét végén.

A görög tömegtájékoztatás szerint azonban a többség ennek ellenére biztosítottnak tűnik. A kormány fő pillérét képező táborban legalább harminc "elhajló" lehet, s hozzájuk csatlakozna a LAOS 16 képviselője. A döntő az, hogy miként szavaznak a szocialisták (PASZOK) és a konzervatívok (Új Demokrácia). A kormánytábornak 252 képviselője van a 300 tagú parlamentben. A törvény elfogadásához 151 szavazat szükséges, az új segélycsomaghoz elengedhetetlen az athéni parlament jóváhagyása.

Egyes elemzők kormányátalakításra számítanak, s arra, hogy a párton kívüli Lukasz Papademosz kormánya immár csak technokratákból fog állni.

A LAOS párt mindeközben "uralomvággyal" vádolta meg Angela Merkel német kancellárt. "Az Európai Unió szenved Németország miatt" - közölte Jéorjiosz Karatzaferisz, a párt elnöke pénteken. Szerinte a tehetős Németország rákényszeríti akaratát a dél-európaiakra, "mert vastag a pénztárcája". A vezérlőpult a berlini kancellári hivatalban van, s nem Brüsszelben, az EU-nál - vélte Karatzaferisz.

A görög rendőrök szakszervezeti szövetsége sürgette az EU, az IMF és az Európai Központi Bank athéni misszióvezetőinek letartóztatását, azzal vádolva őket, hogy a harmadik éve tartó takarékossági programmal szétrombolták a társadalmi kohéziót Görögországban.

MTI nyomán barikad.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
A Momentum mást képvisel, Brenner Koloman pedig hiteles.
1
sss
2019. december 07. | 10:52
1
A Momentum mást képvisel, Brenner Koloman pedig hiteles.
„Utat török a sötétségben / A rockkal vagyok összenőve”
A előbbi szerint viszont több járművezető is megengedhetetlenül bánt az utasokkal.