A Hamász is elfogadta a humanitárius tűzszünetet

Izrael után szerda éjjel a Gázai övezetet uraló Hamász is elfogadta Robert Serrynek, az ENSZ képviselőjének felhívását egy humanitárius okokból tartandó ideiglenes tűzszünetre.

Az iszlamista szervezet szóvivője, Szami Abu Zuhri közleményben tudatta, hogy csütörtökön 10-től 15 óráig a Hamász nem fog izraeli célpontokat támadni. Az izraeli hadsereg már szerda este bejelentette, hogy a jelzett időtartamban nem indít légicsapásokat a Gázai övezet ellen. Joáv Mordeháj tábornok ugyanakkor jelezte, hogy amennyiben a Hamász rakétákat lő a humanitárius fegyverszünet idején, azt meg fogják torolni.

Robert Serry, az ENSZ közel-keleti békefolyamattal megbízott koordinátora szerda este az izraeli televízióban azt mondta, a Gázai övezet lakói érdekében kérte a tűzszünetet, hogy az ott élőknek többek közt módjuk nyíljon a kórházi ellátásra vagy arra, hogy élelmiszerről gondoskodjanak maguknak.

Szerdán több mint húszan haltak meg az izraeli légicsapásokban, köztük nyolc kiskorú. Négy gyerek a gázai strandon lelte halálát egy támadásban.

Izrael július 8-án hajnalban kezdett légi hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamászra, és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A hadművelet előzménye az volt, hogy három izraeli és egy palesztin tizenéves elrablását és brutális meggyilkolását követően megnőtt a feszültség Izrael és a palesztinok között, az izraeli hatóságok sok palesztint, főleg Hamász-tagot őrizetbe vettek, a palesztinok pedig fokozták az izraeli területek elleni rakétatámadásokat.

MTI - alfahir.hu