A hitelezőkön múlik a görögök sorsa

Nem közeledtek az álláspontok a görög adósságrendezésről az érintett felek részvételével tartott csütörtök délelőtti brüsszeli egyeztetésen, ezért a hitelezők a saját javaslatukat terjesztik az euróövezeti pénzügyminiszterek fóruma elé.

Az intézményi befektetők eredetileg 11 óráig adtak haladékot a görög kormánynak arra, hogy egy új, működőképes reformjavaslatot tegyen az asztalra. Erről egy euróövezeti forrás számolt be, aki hozzátette: ha erre nem kerül sor, a hitelezők saját javaslatukat nyújtják be az euróövezeti pénzügyminisztereknek, az úgynevezett Eurócsoportnak, amelynek az ülése a tervek szerint fél kettőkor kezdődik. Nem sokkal ezután nyílik az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója.
 
Az intézményi befektetőkkel 12 óra után fejezte be az egyeztetést a görög miniszterelnök. Egy név nélkül idézett forrás azt mondta, nem született megállapodás Görögországgal, így tehát az a változat lépett előre, hogy a hitelezők javaslatát vitatják meg az euróövezeti pénzügyminiszterek. A pénzügyminiszterek legutóbb szerda este tartottak rendkívüli ülést Görögországról, de a tanácskozás alig több mint egy óra után félbeszakadt.
 
Ellentétes hírek láttak napvilágot eközben arról, hogy az Európai Központi Bank (EKB) emelte vagy sem a sürgősségi likviditási támogatásból (Emergency Liquidity Assistance - ELA) igénybe vehető források keretösszegét a görög bankok számára. Az EKB az ELA révén tartja fenn a görög bankok fizetőképességét.
 
A Reuters egy forrást idézve először azt közölte, hogy emelésre került sor, röviddel később egy másik forrás már arról számolt be, hogy csütörtökön már második napja nem kellett emelni a keretösszeget. A Dow Jones hírügynökség is úgy értesült, hogy a görög bankok nem kértek pótlólagos pénzforrásokat az EKB-tól, amikor annak igazgatótanácsa reggel telekonferenciát tartott.
Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András