2014. 03. 07. 18:55

A Jobbik egyesítené az MSZP és a Fidesz által szétszakított családokat

vonaÉjszakába nyúló online interjút készített a kisalfold.hu Vona Gáborral, a Jobbik elnökével és miniszterelnök-jelöltjével. Vona Gábor válaszolt a Jobbik stílusváltásával kapcsolatos kérdésekre, beszélt a nemzeti párt választási programjáról, cáfolta, hogy bárkivel is koalíciót kötnének, szóba jött Paks kérdése, illetve az Európai Unióhoz való hozzáállás is.

A Jobbik szavazói örülnek a stílusváltásnak

Az egyik olvasó-kérdező a nemzeti párt stílusváltását kritizálta, szerinte a Jobbik „egyre kevésbé kemény, sőt, néha már-már megengedő”. Azt is „hibaként” rótta fel, hogy Jobbik a Facebookon „minden gátlás nélkül” nyit a fiatalok felé, s már az óriásplakátokon is tegezik a választókat. Vona Gábor ezt nem így látja, reagálva a kritikára azt válaszolta, hogy a Jobbik szavazói nagyon örülnek a párt stílusváltásának. „Még a kemény magunk is érti és támogatja ennek a változásnak a szükségességét, hiszen nagyon sok ember egyetért a programunkkal, csak azt hiszi, szélsőségesek vagyunk. Ezt kell cáfolni” – szögezte le Vona. Hozzátette: be kell bizonytani, hogy a jobbikosok normális és tisztességes magyar emberek, akik jót akarnak az országnak és a magyar nemzetnek. A Jobbik elnöke szerint az lenne a baj, ha a programukat adnák fel, de ilyenről szó sincs. A programuk most is határozott és radikális, de nem mindegy, hogy arról milyen stílusban beszélnek. "Remélem, április 6-án a választók majd igazolják a stratégiánk helyességét" – válaszolta Vona Gábor, aki még megjegyezte: a tegezést ő sem szereti, de egy óriásplakátokon belefér.

Koalíció, közbiztonság, EU-tagság

A Jobbik elnöke egyenes választ adott arra is, hogy hajlandóak lennének-e a Fidesszel koalíciót kötni. „Nem kötünk koalíciót sem a Fidesszel, sem az MSZP-vel, semmilyen esetben sem” – szögezte le a pártelnök. A Jobbik azokat akarja képviselni, akiknek mindkettőből elege van.

Vona Gábor a közbiztonság témájával kapcsolatban elmondta, a „független igazságszolgáltatást nem lesz könnyű megteremteni, az inkább egy hosszú folyamat eredménye lehet”. A közbiztonságot a rendőrség megerősítésével, a csendőrség felállításával, valamint a szabálysértési értékhatár 50 ezer forintról 5 ezer forintra csökkentésével érnék el.

Az EU-tagságunkat illetően népszavazást támogatna a Jobbik, mivel Vona szerint ilyen feltételek mellett nincs helyünk az Unióban. A mozgásterünk bővítésére lenne szükség, meg kellene védeni a magyar földet, hogy újraindíthassuk a magyar termelő gazdaságot, illetve priorizálni kellene a hazai vállalkozásokat és visszaszerezni a piacainkat. Ha ez nem sikerül, akkor meg kell kérdezni az embereket, hogy mit szeretnének: maradni gyarmat, vagy megpróbálni másképp (lengyel-magyar-horvát összefogás). A Jobbik kormány el fogja fogadni a társadalom döntését, de a nemzeti párt egy ilyen esetben az utóbbit támogatja.

"Nem Simon Gábor az egyetlen, csak a többi ügyesebben rejtette el a piszkos pénzt"

Vona Gábort Paksról, a keleti nyitásról és az eltitkolt, külföldi bankszámlákról is kérdezték. A Jobbik szerint a megújuló energiaforrásokra kell alapozni a jövőben, de középtávon az atomenergia szükséges, ezért támogatták a paksi beruházást. Vona szerint ezt a szakmai kérdést sajnos elmosta a politikai harc. A Fideszt és az MSZP-t nem Magyarország energiabiztonsága, hanem a paksi beruházással kapcsolatos milliárdok érdeklik. A nemzeti párt elnöke utalt rá, hogy a keleti nyitást a Jobbik vetette fel elsőként a magyar közéletben, a Fidesz tőlük vette át, de érdemi eredményt nem tudott elérni, mert keleten a „Fidesz szélkakas politikáját hiteltelennek tartják”. A külföldi bankszámlák ügyében megjegyezte: elítéli, de biztos benne, hogy nem Simon Gábor az egyetlen, „csak a többi ügyesebben rejtette el a piszkos pénzt”.

A Jobbiknak programja van a külföldi magyarok hazacsalogatására

Az olvasói kérdések között szerepelt az is, hogy milyen ösztönzőkkel tervezi a Jobbik "hazacsalogatni" a külföldön dolgozó magyarokat. "A kivándorolt félmillió magyar ember számára véleményem szerint három kulcskérdést kell megoldani" - válaszolta a Jobbik elnöke. A tisztességes megélhetést biztosító munkahelyek létrehozását, az otthonhoz jutás megkönnyítését, valamint a devizahitelválság megoldását. A Jobbik programjának mindhárom probléma megoldása lényeges elemét képezi, amit bárki bővebben elolvashat ott – válaszolta Vona. Hozzátette: kormányra kerülve eltökélt szándékuk, hogy egyesítsék azokat a családokat, amelyeket az MSZP és a Fidesz kormányai szétszakítottak.

A teljes interjút a kisalfold.hu oldalán olvashatják el!

 

kisalfold.hu – alfahir.hu