2014. 08. 26. 16:35

A Jobbik ellen még a baloldallal is összeállt a Fidesz

Füzesabonyban az április országgyűlési választáson a Fidesz jelöltje, Nyitrai Zsolt alulmaradt a Jobbik jelöltjével, Mirkóczki Ádámmal szemben, amiért a kormánypárt vezetése nem dicsérte meg jelöltjét. Nyitrai ezért jogosan fél attól, hogy az október 12-ei önkormányzati választáson a várost a Jobbik fogja behúzni, így pozíciójának megtartása és a helyi hatalom megszerzése érdekében a kormánypárt most a háttérben, kétes körülmények között, még a baloldallal is képes volt összeállni.

A Fidesz támogatásával, de függetlenként Füzesabony polgármesteri székéért a helyi forrásaink szerint erősen baloldali kötődésű Nagy Csaba indul, akivel szemben a baloldali tömörülés (Összefogás Füzesabonyért Egyesület) elsőre talán meglepő módon, nem nevez meg kihívót. Annak ellenére sem, hogy az előző önkormányzati választáson a polgármesteri széket megnyerő Gulyás László az ÖFE színeiben győzött. Az ÖFE csak és kizárólag képviselőket indít, bízva abban, hogy a Fidesz támogatásával és az ÖFE beleegyezésével polgármesterséget szerző Nagy mögött egy olyan képviselőtestület áll majd fel, amelynek többségét az ÖFE adja, bár valószínűleg előttük sem ismeretlen az a tény, hogy önálló polgármesterjelölt nélkül egy kampány eleve kudarcra van ítélve.

Elemzések szerint a Jobbik kifejezetten esélyes a városban, hiszen áprilisban többséget szerzett, és csak akkor veszíthet, ha a Fidesz összefog a baloldallal. Füzesabonyban ez valósult most meg, amely nagyban gyengíti a radikális változást ígérő párt esélyeit. A tét komolyságát jelzi az is, hogy baloldali forrásaink szerint a 2010-ben szintén ÖFE támogatással bejutott Sipos Attila, aki jelenleg alpolgármesterként dolgozik, szeretett volna ugyan elindulni (nem is esélytelenül), de erős fideszes nyomásra és ki tudja még mi mindennek köszönhetően (többek szerint egyenesen Nyitrai leghűségesebb embere, Oroján Sándor áll a háttérben) végül nem száll ringbe. Az alku tárgya állítólag az volt, hogy annak ellenére, hogy a fideszes támogatottságú Nagy fogja reményeik szerint megnyerni a választást, a baloldali Sipos megőrizheti az alpolgármesteri székét.

Hogy pontosan mi várható október 12-én Füzesabonyban, az mindezek fényében eléggé kétséges, hiszen míg áprilisban a Jobbik nyert, addig ezúttal a radikális párttal szemben egy háttéralkut kötött baloldali-kormánypárti összefogás áll. Ha a Jobbik jelöltje, Tóthné Veres Noémi mégis győz, akkor Nyitrai birodalmában egészen biztos, hogy fejek fognak hullani, talán még az övé is – árulták el portálunknak helyi fideszes aktivisták, akik elmondásuk szerint határozottan nem értenek egyet az ÖFE-vel való összebútorozással. A Fidesz és a baloldal céljainak elérését azonban nagyban akadályozhatja az a tény, hogy ha az eddig szigorúan titokban tartott "paktum" kiderül, akkor a magukat jogosan becsapva érzett fideszes és baloldali választók nemet mondanak erre a hataloméhségen kívül egymásnak mindenben ellentmondó szövetségre.

alfahir.hu