A Jobbik lemondásra szólította fel a NAV elnökét

A Jobbik lemondásra szólította fel a korrupció gyanúja miatt az Egyesült Államokból kitiltott Vida Ildikót, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét.

A mai napon valóssággá vált és bebizonyosodott, hogy Vida Ildikót, a NAV elnökét kitiltották az Egyesült Államokból, ezt maga az érintett is megerősítette a sajtóban – mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szerdai sajtótájékoztatóján.

A NAV elnöke arról számolt be, hogy a kitiltás tényéről levélben értesítették, ő pedig erről tájékoztatta a kormány ez ideáig meg nem nevezett illetékesét.  Aki az mondta neki: „bármilyen megfoghatatlan és homályos a vád, ki kell állni és el kell mondani az igazat, mert a hazugság és a korrupció ikertestvérek, ahol az egyik bekopog, ott tudni való, hogy hamarosan megjelenik a másik is”

Szilágyi György szerint, amennyiben ezek az állítások igazak, akkor felmerül a kérdés, mi a helyzet a kormány elmúlt hetekben tett nyilatkozataival. Ugyanis ők mind a NAV elnökének beszámolja és más egyéb források szerint is már hetek óta ismerik a kitiltott személyek névsorát.

Az ellentmondásra rávilágítva a Jobbik politikusa emlékeztetett: Lázár János, ennek ellenére a hétfői parlamenti ülésnapon egy interpellációra válaszolva tagadta, hogy tudnák, kiket tiltottak ki az USA-ból. Varga Mihály pedig még ezen is túltett, ugyanis azt mondta: Biztos abban, hogy nem tiltották ki a NAV elnökét, mert Vida Ildikóval abban egyezett meg, hogy minden, a munkavégzésével kapcsolatos fontos körülményről tájékozatni fogja.

Ezek szerint Vida Ildikó vagy nem tájékozatta a minisztert, vagy pedig Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem mondott igazat – vélekedett Szilágyi György.  Az elnök korábbi nyilatkozatával párhuzamot állítva pedig felvetette: ha a kormány hazudott, akkor megjelent a korrupció is?

Minden stratégiai partnert meg akartak sarcolni?

A Jobbik politikus emlékeztetett továbbá arra is, hogy a kitiltási ügyet az amerikai Bunge étolaj forgalmazó cég robbantotta ki. A sajtóban megjelent hírek szerint az amerikai vállalatnak azt ajánlották, hogy legyen stratégiai partnere a kormánynak, az ebből származó a bevételeiknek 10%-át pedig utalják át egy kormány közeli alapítványnak. Szilágyi György véleménye szerint amennyiben ezek az információk helytállóak, felmerül a gyanú, hogy a többi, a kormány által kötött stratégiai megállapodás esetében is hasonlóan jártak el.  A Jobbik felszólította a kormányt, hogy válaszoljon arra a kérdésre: Azoknak a külföldi cégeknek amelyekkel stratégiai megállapodást kötöttek szintén le kellett adni-e bevételeik 10%-át egy kormány közeli alapítványnak?

A Jobbik politikusa azt javasolta az érintetteknek, hogy vonják le a megfelelő következtetések.  Felszólította továbbá Vida Ildikót, a NAV elnökét, hogy mondjon le posztjáról, ezzel álláspontjuk szerint megmenthetné a NAV-ot attól, hogy egy teljesen korrupcióra épülő szervezetként éljen az emberek tudatában.

A képviselő beszélt arról is, hogy a kormánynak változtatnia kell a gazdaságra hatással lévő hivatalok eljárásain. Simicska Lajos az állami megrendeléseknek köszönhetően lett néhány év alatt az ország 16. leggazdagabb embere. Ez pedig a Jobbik politikusának véleménye szerint rávilágít arra, hogy a közbeszerzéseket és azok felügyeletét intéző, nagy állami hivatalok nem működnek jól. Ezen pedig a Jobbik feltétlenül változtatni szeretne – tette hozzá Szilágyi György.

Újabb kitiltások jöhetnek?

Szilágyi György reagált arra is, hogy André Goodfriend amerikai ügyvivő további magyarok beutazási tilalmát helyezte kilátásba. Azt mondta: Magyarország szuverén, nem szeretnék, ha bárki beavatkozna belügyeibe és gazdaságába, abba, hogy gázvezetéket, atomerőművet akar építeni vagy más országokkal fűzné szorosabbra kereskedelmi kapcsolatait. Nem szeretnék azt sem, ha Ukrajnához hasonlóan Magyarországot is destabilizálnák és a lehallgatási botrányok során gyűjtött adatokat saját gazdasági érdekeikre használnák fel - fogalmazott.

A jobbikos politikus kérdésre azt is elmondta: szeretné hinni, hogy az eddig amerikai kitiltások megalapozottak voltak, de azt várná el egy szövetséges országtól, hogy ha információi, bizonyítékai vannak bűncselekményekről, akkor közölje.

alfahir.hu