2014. 03. 17. 16:03

A Jobbik Martonyi ügynöki jelentéseinek titkosítását is feloldaná

Mikor ismerhetjük meg a D-209-es ügynök egykori kollégája, a szintén III/II-es Martonyi János jelentéseit? – ezt az írásbeli kérdést intéztem a Jobbik képviselőjeként a miniszterelnökhöz, a parlament.hu oldalára feltöltve Martonyi Jánosnak a levéltár által hitelesített állambiztonsági nyilvántartó kartonját is - írja Novák Előd, a Jobbik alelnöke hétfő délutáni sajtóközleményében.

A politikus emlékeztetett: Orbán Viktor a válaszadási kötelezettségét Semjén Zsoltra hárította, aki pedig nem adott érdemi választ a kérdezett időpontra, szerinte a „méltatlan és alaptalan politikai támadások alól Martonyi János külügyminiszter urat már több alkalommal tisztázták. Ezt évekkel ezelőtt jogerős bírósági ítélet is kimondta.”

A Jobbik szerint elfogadhatatlan az a Fidesz által is fenntartott jogi szabályozás, mely alapján gyakorlatilag szinte senkiről sem lehet azt állítani, hogy ügynök, mert hiába áll rendelkezésre akár egy hitelesített 6-os karton, ami a történészek számára elég bizonyíték, de a törvény szerint nem. Ezzel párhuzamosan 2060-ig titkosították az állambiztonsági múlt jelentős részét, így a jogilag is elégséges bizonyítékok nem hozzáférhetőek.

Medgyessy Péter miniszterelnök D-209-es fedőnevű ügynökként végzett, korábbi tevékenysége a lelepleződés után a társadalom széles körében felháborodást váltott ki. Martonyi János sajnos ugyanúgy III/II-es ügynökként szolgálta a szocializmust. A „Magasdi”, majd „Marosvásárhelyi” fedőnéven dolgozni kezdő Martonyi 1968. január 5-én adta első jelentését a BM. III/II-es csoportfőnökség (kémelhárítás) 8. osztálya (közgazdasági, külkereskedelmi és idegenforgalmi elhárítás) igénye szerint. 1969 januárjában informátorként már pénzjutalmat kapott. Jelentéseinek egy része már kiszivárgott, s megjelent a kuruc.info hírportálon, de a ma még nem ismert, titkosított jelentései további meglepetéseket tartogathatnak.

A Jobbik nemcsak a kormányban nem adna helyet egykori ügynököknek, de országgyűlési képviselőjelöltjei számára is kizáró ok az állambiztonsági múlt, és kormányra kerülése esetén a 2060-ig titkosított iratokat azonnal nyilvánosságra hozza.

alfahir.hu