A Jobbik töretlenül kiáll a Déli Áramlat megvalósítása mellett

Határozati javaslatot nyújtott be a közelmúltban a Magyar Országgyűlés részére a Jobbik parlamenti frakciójának elnöke, Vona Gábor, valamint a frakció két tagja, Gyöngyösi Márton és Kepli Lajos. A javaslat tárgya a Déli Áramlat nemzetközi földgázvezeték magyarországi szakasza megvalósulásának elősegítése volt. A Jobbik álláspontja szerint Magyarország és Európa földgázellátása szempontjából kardinális kérdés a beruházás mihamarabbi üzembe helyezése  - áll Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnapi közleményében. 

Az ukrajnai helyzet világossá tette számukra, hogy a szállítási útvonal diverzifikációja elemi érdek. A radikális ellenzéki párt közleményében kitért továbbá arra is, hogy sok éves késésben van az EU, hiszen majd’ egy évtizedig olyan illuzórikus projektek kötötték le az energiáit, minta Nabucco, amelynek sem a pénzügyi, sem az ellátási feltételei nem voltak adottak.

A Jobbik szerint a közelmúltban az Európai Unió és a háttérből az USA részéről olyan nyomás érkezett a vezeték nyomvonalával érintett EU tagországok felé, amely a létesítés hátráltatását, sőt megakadályozását tűzte ki célul. Véleményük szerint így, Magyarországon szükségessé vált a tervezés és a kivitelezés időszakára a kormányzati intézkedések felülvizsgálatára egy kizárólag a magyar érdekeket figyelembe vevő legfelsőbb szintű ellenőrző testület megalakítása az Országgyűlésben. Erre tett javaslatot a Jobbik, okulva többek között Bulgária példáján, hogy hasonló nyomás alá a magyar kormányt ne helyezhessék.

A Jobbik közleményében sajnálatosnak nevezték, hogy a kormányzó erő nem tartotta érdemesnek arra javaslatukat és így a törvényhozás érdemben nem tárgyalt róla. Reményüket fejezték ki, hogy ez az elutasítás nem a fent említett transzatlanti nyomás hatására történt. A Jobbik a magyar országgyűlésben továbbra is mindent elkövet, hogy hazánk energiastratégiai érdekeit aktuális politikai érdekek ne írhassák felül, és a Déli Áramlat földgázvezeték mielőbb megvalósuljon, ezáltal biztosítva hazánk gázellátását az ukrajnai helyzet alakulásától függetlenül.

alfahir.hu