A jobbikos buta, mucsai, paraszt (hanganyaggal)

Szanyi Tibor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában virágnyelven ugyan, de gyakorlatilag a Jobbik egymillió szavazójának szellemi képességeit vonta kétségbe: magyarán buta, visszamaradott embereknek tartja őket.

"Ha megnézzük a nemzeti választások eredménytérképét, akkor azt látjuk, hogy a Jobbik alapvetően az elmaradott, elöregedett, tehát úgymond intellektuális értelemben nem feltétlenül a legerősebb lakossági körökben tudott tarolni, úgy is mondhatnám, hogy ott, ahol jól félre lehetett vezetni az embereket. Viszont itt, az európai választásokon a tapasztalat szerint zömmel a felvilágosultabb, városi rétegek, fiatalok vesznek részt. Ezeknek a sorában az átgondoltságnak nagyobb szerepe van, tehát a demagógia nem feltétlenül az irányadó, ami hat a gondolkodásra".

Itt hallhatja is az ominózus mondatokat."Intellektuális értelemben nem feltétlenül legerősebb"

ghjkSzanyi itt a Jobbik-frakciónak üzent a félreérthetetlen kézmodulattal. Ugyanezt gondolja a választókról is?

Ízlelgessük a szocialista megfogalmazását, a PC-nyelv baloldali megnyilvánulását. Járjuk egy kicsit körbe.

Intellektuális, tehát értelmi, szellemi. Nem feltétlenül legerősebb. Tehát: buta, paraszt, mucsai.

És most rakjuk össze: "a Jobbik szavazói buták, parasztok, mucsaiak, tehát intellektuális értelemben visszamaradottak" - mondhatta volna Szanyi ezt is. Legalább nem kellett volna keresnie a szavakat, bár az angyalföldi szocialistára rászólhattak a pártszékházban, fogalmazzon visszafogottan, körültekintően, legalábbis az EP-választásokig, nem kéne még több szavazót elveszteni.

Nos, Szanyi Tibornak ennyire sikerült a visszafogottság, hiszen emlékezhetünk, milyen az, amikor a kapitány elereszti magát, akár a parlamenten kívül, akár azon belül.

A minden héten nácizó politikusnak természetesen joga van a Jobbikot fasisztázni, legfeljebb nettó ostobaság. Ha szerinte - hárommillió létminimumon tengődő, máról-holnapra élő ember országában - kifizetődő néhány Nagykörúton belül élő, valóságtól régen elszakadt szerencsétlen kedvében járva minden lukban nácit látni, lelke rajta, ettől még Tiszavasváritól - Nagykanizsáig nem fogják ismerni Szanyi Tibor nevét, legfeljebb a botrányai miatt.

Azonban az, hogy egy politikus, méghozzá az "erkölcsi értelemben nem feltétlenül a legerősebb" úgy dönt, hogy egy másik párt egymillió szavazójának (de lehetne akár 200 ezer is, nem a számadat a lényeg) értelmi képességét vonja kétségbe, az minden határon túltesz.

Szanyi Tibornak fogalma sincs a vidéki Magyarországról. Nem tudja, milyen elzárt falvakban napi létbizonytalanságban tengődni, rettegni az életért, fogalma sincs az elcsalt földek világáról, a devizahitelesek problémáiról, halványlila elképzelése sincs a cigány-magyar együttélés - fogalmazzunk mi is PC-nyelven - "problémáiról". Persze honnan is tudná, azok intellektuálisan nem a legerősebbek.

Most már legalább tudjuk, mit gondol egy átlag szocialista politikus a nem rájuk szavazókról. Azokról, akik közül sokan jó pár évvel ezelőtt még talán a szocialistákra szavaztak, mert hitték, hogy megoldást találnak az ő problémáikra. Aztán kinyílt a szemük.

A fenti, látszólag szemantikai kérdés jóval inkább túlmutat Szanyi Tiboron és a száján kicsúszott elszólásán. A szocialista párt ugyanis nagyon sok kis Szanyi kapitányból áll, akik egy-egy óvatlan pillanatban kimondják azt, amit a belvárosban gondolnak arról a bizonyos másik Magyarországról. Azt, hogy mucsaiak, parasztok, buták vagyunk. De négyévente azért kéne a szavazatunk.

Szanyi képtelen és méltatlan a magyarok képviseletére az unióban

A Jobbik szerint Szanyi Tibor ma reggeli rádióinterjújában több mint egymillió magyar ember tisztességébe taposott bele, mikor a Jobbik szavazóit intellektuálisan elmaradottnak nevezte, ezzel megsértette a vidéki és idős embereket is.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szerint a rendkívül visszataszító politikusi megszólalás híven tükrözi a hazai baloldal kommunizmus idejéről megmaradt gondolkodásmódját azokról, akik nem velük értenek egyet. Dúró közölte: „velük szemben a Jobbik pártszimpátiától függetlenül minden magyar ember érdekét képviselni szándékozik az Európai Parlamentben is”.

A Jobbik álláspontja szerint Szanyi Tibor ezek után képtelen és méltatlan arra, hogy az Európai Parlamentben a magyar választókat képviselje. Ezért arra buzdítja a nemzeti párt a tisztességes szavazókat, a hatalomvágytól megrészegült Szanyi által vezetett szocialista EP-lista helyett válasszák a Jobbikot.

alfahir.hu