A jövő háborújára készül Csehország: új hadsereget hoznak létre

Speciális "kiberhadsereget" hoz létre a cseh kormány az ország biztonságának megerősítése érdekében, a néhány száz fősre tervezett hivatal informatikus szakértőinek toborzása már elkezdődött - írta pénteken a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

"A kibertérség kockázatai Csehország számára reálisak és jelentősek, biztosan valószínűbbek, mint egy klasszikus háború kitörése"

- nyilatkozott Dusan Navrátil, a cseh Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője a lapnak.

A több száz munkatárssal beindítani tervezett "kiberhadsereg" magját a katonai hírszerzés jelenleg mintegy húsztagú hackercsoportja alkotja. Az új hivatal jövőre kezdi meg működését, és három éven belül kell teljes mértékben kiépíteni védelmi rendszereit. A hivatal legfőbb feladata az lesz, hogy minél erősebb tűzfalat építsen ki a cseh állam stratégiai fontossággal bíró rendszerei, intézményei és gazdasági egységei köré, amelyek sorába egyebek között a bankokat, az erőműveket is besorolták.

A védelmi tárcához tartozó "kiberhadsereg" a védekezés mellett szükség esetén támadásra is alkalmas lesz. Ugyanakkor a kormány a belügyminisztérium keretében szintén létrehoz egy speciális számítógépes egységet, amelynek feladata a Csehországot és a demokratikus rendet támadó propagandával szembeni küzdelem lesz.

A Nemzetbiztonsági Hivatal elemzései szerint a veszélyt leginkább Oroszország és Kína jelenti, bár a Snowden-ügy bebizonyította, hogy az Egyesült Államok mindent és mindenkit meg tud figyelni, ezzel pedig vissza is él. Ennek ellenére a Hospodárské Noviny azt írja: azzal nem számol a cseh kormányzat, hogy kibertámadás valamelyik NATO-tagállamból is érkezhet.

Könnyelműség, naivitás?

Forrás
MTI nyomán