2014. 03. 31. 14:07

A józsefvárosi piac üzemeltetőit segítette a rendőr

A VIII. kerületben volt magas beosztásban az a rendőrtiszt, akit több más rendőrrel együtt vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel gyanúsított meg az ügyészség. Az operatív tisztként a bűnözői körökkel is kapcsolatot tartó rendőr alezredesnek voltak konfliktusai a helyi önkormányzattal, és ennek is szerepe lehetett abban, hogy távozott a kerületből – írta az Origo.

A Fővárosi Főügyészség múlt héten bejelentette, hogy vesztegetéssel gyanúsít több rendőrt, köztük egy alezredest is, az Origo úgy tudja, hogy a magas beosztású egyenruhás nem mást, mint O.Zsolt bűnügyi osztályvezető volt a VIII.kerületi kapitányságon.

Az ügyészség azzal gyanúsítja az alezredest, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe azt ígérték egy budapesti piac üzemeltetőinek, hogy közbenjárnak annak érdekében, hogy az illetékes önkormányzat a piac működéséhez szükséges engedélyeket kiadja. Azóta kiderült, hogy ez a piac a VIII. kerületben található józsefvárosi piac volt.

O. Zsolt a letartóztatása idején már a XVII. kerületi rendőrkapitányságon dolgozott. Az alezredes 2012-ben távozott a VIII. kerületből, ahol önkormányzati források szerint több konfliktusa is volt a kerület vezetőivel. Szabó Gábor egykori önkormányzati képviselő, Kocsis Máté polgármester korábbi közrendvédelmi tanácsadója szerint a problémát az okozta, hogy nem bíztak meg O. Zsoltban. Emiatt el is akarták érni a helyi kapitánynál, hogy váljon meg tőle, de nehezen tudták meggyőzni.

Az ügyészség gyanúja szerint O. Zsolt és egy másik rendőr azzal követett el bűncselekményt, hogy 2010-ben megállapodott a józsefvárosi piac üzemeltetőivel arról, hogy pénzért cserébe segítenek nekik működési engedélyeket szerezni. Egy névtelenséget kérő önkormányzati forrás azonban furcsállta ezt, szerinte ugyanis az üzemeltetőnek nem lehetett szüksége rendőri segítségre, mert határozatlan időre szóló engedélye volt. A forrás szerint inkább a kiskereskedőknek lehetett szükségük hatósági segítségre, mert nekik korábban egyenként kellett működési engedélyt szerezniük.

Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője ugyanakkor fenntartja, hogy nem a kiskereskedők, hanem az üzemeltetői kör fizette le a rendőröket. Dezső Antal szerint a gyanúsításban az szerepel, hogy O. Zsolt a piac biztonságáért felelős cég vezetőjével állapodott meg.

origo.hu - alfahir.hu