A kanadai magyarságnak sokat ártott a cigányok "kimenekülése"

Kanada gyanútlanul 2008-ban eltörölte a vízumkényszert hazánknak szemben. Akkor még nem sejtették, mi vár majd rájuk. Elsősorban Kelet-Magyarországról származó cigányok serege árasztotta el az észak-amerikai országot különösen Torontót.

A Kanadába kiutazó cigányok, tömegesen folyamodtak menedékkérelemért. Már az elején nyilvánvaló volt, hogy utazásukat nem önállóan szervezték, ezt minimális nyelvismeret nélkül nehéz is lett volna. Ma már tudjuk, hogy jól szervezett bandák segítették a kiutazásukat. Céljuk az volt, hogy a lehető legtöbb pénzt kihúzzák a kanadai ellátási rendszerből. Mi sem példázza ezt jobban, minthogy a kanadai hatóságoknak sikerült felszámolniuk egy magyarországi embercsempész bandát. 2012 áprilisában az Ontario tartománybeli Hamilton város bírósága kilencévi szabadságvesztésre ítélte a 49 éves Dömötör Ferencet, egy embercsempész banda vezetőjét. Dömötör magyarországi romákat csábított Kanadába, megtanította őket arra, hogyan folyamodjanak szociális segélyért, majd nyomorúságos körülmények között dolgoztatta és tartotta őket, miközben az illetők szociális juttatásait megtartotta magának.

A hazánkból Kanadába érkezők "menedékkérők" száma 2011-ben érte le a csúcspontját, akkor 4423-an folyamodtak ilyen státusért. Idehaza a fősodratu médiában jórészt tabutémának számított, hogy a legendás toleranciájáról híres Kanada épp a Magyarországról érkező „álmenekültek miatt” kényszerült átalakítani menekültügyi rendszerét.

Sokat ártottak a kint élő magyarság megítélésének

Kanadában mind a mai napig igen jelentős magyar diaszpóra él. Az észak-amerikai országba a 19. században kezdtek el betelepülni a magyarok. A nyugati részeken egy magyar települést is felépítettek, Esterhazyt a mellette lévő Kaposvar település ma már Esterhazy része. A világháborúk és 1956 után is nőtt a kanadai magyarság létszáma. Becslések szerint Kanadában ma mintegy háromszázezer magyar él. A kint élő magyarok többségében megbecsült tagjai voltak a kanadai társadalomnak. Hazánk számos színészt, sportolót, tudóst adott az észak-amerikai államnak. Sajnálatos módon e megítélésen sokat rontott az utóbbi években a magyarországi cigányok tömeges megjelenése. A hírekben őket legtöbbször magyar állampolgárként mutatták be. Az átlag kanadai számára nem világos, hogy az utóbbi években érkező jövevények, kik is valójában és miben különböznek a már nagyszámban kint élő magyaroktól.

Kanada is megismerhette a cigány mentalitást

Egy kint élő olvasónk részletesen beszámolt lapunknak, hogy miként viselkednek a cigányok Kanadában. Elmondta: volt olyan család, amely már első nap a bevándorlási hivatalt is kifosztotta.  Amíg az iroda alkalmazottai azon dolgoztak, hogy hozzájussanak a segélyekhez és a szálláshoz, addig ők ellopták az egyik hivatali dolgozó szolgálati laptopját.

Beszámolt arról is, hogy Magyarországról érkező romákat többnyire Torontó szegényebb negyedeiben szállásolták el szociális lakásokban. Az itt élők hamar megismerkedhettek a cigánybűnözés gyakorlati hatásaival. Például, országukban ez ideáig jól működtek az úgynevezett önkiszolgáló kasszák, ezekben nincsen pénztáros, a vásárlás során mindenki önállóan húzza le a kódokat, majd bankkártyájával szintén önállóan fizeti ki az árut. A cigányok sajnos ezt gyakorta „elfelejtik”, és tömött bevásárló kosarakban tolják ki az élelmiszereket, persze fizetés nélkül.

Azokban az osztályokban, ahova a cigánygyerekeket tömegesen íratták be gyakorlatilag lehetetlenné vált az oktatás. A roma nebulók zavarták az órát és hamar „átvették a hatalmat” az egész iskola felett. Mivel angolul egyáltalán nem beszélnek, a tanárok nem sokat tudnak kezdeni velük. Volt olyan iskola, ahova olyan igazgatót kerestek, aki tud magyarul is. Abban bíztak, hogy így majd sikerül valamilyen szinten szót érteni velük és megakadályozni a garázdálkodásukat.

Külön kiemelte, hogy Torontóban megszámlálhatatlan népcsoport él békében egymás mellett az oroszoktól kezdve a pakisztániakon át a kínaiakig. Semelyik népcsoporttal, vagy etnikummal nincsen és nem is volt soha különösebb probléma. Ez az idilli állapot a cigányok tömeges megjelenésével változott meg.  

Hazug fim a romákról

Kanadában több országos csatorna főműsoridőben, foglakozott a Magyarországról érkező romák problémáival. Sajnos volt olyan műsor, amely a valós tényeket szándékosan elferdítve, egyoldalúan számolt be a kialakult helyzetről.

4:50-től indul az Oscar-díjas alakítás

Szerencsére azért volt olyan TV-adó, amely objektív módon mutatta be, hogy valójában miért mentek a magyarországi romák tömegesen Kanadába. Nem véletlen, hogy azóta többségük már hazatért. Mindenesetre elég beszédes, hogy az utóbbi években egyre többször nevezték őket a kanadai sajtóban "megélhetési menekültnek". Nyilván ennek az lehet az oka, hogy a kanadai sajtó is rasszista...

 

alfahir.hu