2014. 11. 25. 14:56

A Katalin nap jóslatai

A 4. század elején mártíromságot szenvedett Katalinhoz nagyon sok magyar hagyomány kötődött. Elsősorban az elkövetkező időszak időjárását akarták kifürkészni. A lányok azt akarták megtudni, hogy ki lesz a jövendőbelijük. Ezek az ősi népszokások azonban nem a kereszténységhez kötődnek, hanem minden bizonnyal még a magyarság „pogány” vagy táltos hitét idézik fel.

aKatalin-ág

A Kárpát-medencei magyarság körében gyakori volt az úgynevezett „katalinág” készítése. Ilyenkor az eladósorban lévő lányok általában levágtak egy meggyfaágat, beletették egy vízzel telt üvegbe. Meleg helyre rakták és többször is cserélték a vizet alatta. Ha az ág karácsonyra kizöldült, kkor azt jelentette, hogy a lány a jövő évben férjhez megy. Az ország északi pontján, Gömörben a lányos házaknál Katalin napján kilenc különböző fáról bimbós ágat törtek le, és ha az ágak karácsonyra kihajtottak, akkor az jelentette, hogy az eladósorban lévő lány hamarosan férjhez megy. Egy másik borsodi faluban, Szendrőben úgy tartja a hagyomány, hogy csak szűzlánynak virágzik ki az ága. A néprajzosok azzal magyarázzák ennek a szokásnak az eredetét, hogy Szent Katalint Jézus állítólag gyűrűvel jegyezte el, és megígérte menyasszonyának, hogy meghallgatja mindazokat, akik hozzá könyörögnek. Állítólag ezt kihasználva, a hajadon lányok Katalin napján akarják megtudakolni, hogy hamarosan találnak-e férjet. A néprajzosok azt feltételezik, hogy ez egy ősi természet imádó szokás volt, régen ilyen mágikus praktikákkal siettessék a távoli tavaszt.

Időjós nap

Közismert az a Katalin-napi mondás: „Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog.” Ez azt mondja ki, hogyha Katalin napkor fagy, akkor karácsonykor enyhe idő várható. Ha ezen a napon enyhe az idő, akkor karácsonykor számíthatunk fagyra.
November 25-e általános dologtiltó napvolt régen, az asszonyok nem sütöttek kenyeret, de nem volt szabad szántani, illetve a lovakat kocsiba fogni. Ezen a napon a malmok sem őröltek.

Katalin nap egyben az ősszel, a szürettel kezdődő kisfarsangi időszak végét jelentette. Ettől a naptól fogva, egészen farsangig nem rendeztek mulatságokat, lakodalmakat.

A falvak és városok lakói megkezdték a felkészülést az adventre és a vele járó böjtre.

OB

alfahir.hu