A kormány csökkentette Marian Cozma gyilkosainak büntetését is

A tavaly júliusban életbe lépett új Btk. a kegyetlen gyilkosokat is hamarabb engedi ki a börtönből, a feltételes szabadlábra helyezés liberalizációjával éveket nyernek a bűnözők. Az Index cikke szerint sok ítéletet csak az új szabályozás miatt enyhítenek másodfokon.

Nem elég, hogy két hét alatt nem lett rend, a gyilkosokat a Fidesz-kormány által létrehozott új Büntetőtörvénykönyv alapján még korábban szabadíthatják rá a társadalomra. Az index.hu cikke szerint a bíróságok sok esetben csak azért enyhítenek az ítéleteken, mert az új Btk. már ezt kívánja – tehát a bűncselekmény súlyossága, körülményei változatlanok, csak a büntetés kevesebb.

Az enyhítések mögött nem más, mint a feltételes szabadlábra helyezés szabályainak módosítása áll. A korábbi rendelkezésekhez képest a rendszer ugyanis enyhült, a gyilkosokat, garázdákat akár évekkel hamarabb is kiengedhetik az egyébként is zsúfolt börtönökből. A régi szabályozás azt mondta ki, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető, fegyházba került elkövetőknek minimum a büntetésük négyötödét le kell ülniük, mielőtt a távozás egyáltalán szóba kerülhet. A közepes szigort jelentő börtön esetében ez az arány háromnegyed, a legenyhébbnek számító fogháznál pedig kétharmad volt.

a

A gyilkolnak, hamarabb szabadulhatnak, ha összevernek, eleve kevesebbet kapnak

Az új Btk. ezt a rendszert változtatta meg úgy, hogy immáron fegyházban, börtönben és fogházban is a kétharmados szabály él, magyarán a legdurvább bűncselekményeket elkövető gyilkosok is hamarabb kérhetik szabadon bocsátásukat, mint eddig. Arról, hogy el is engedik-e őket, az intézmény bírója dönt, figyelembe véve az évek alatt tanúsított magatartást. Ez alól kivételt csak a visszaesők jelentenek, de ők is háromnegyedes szabályozást kaptak.

A lap által megkérdezett egyik bíró szerint volt olyan ügy is, ahol egy gyilkos 18 év fegyházbüntetést kapott, viszont 14,4 év helyett (4/5-ös szabály) immár 12 évvel később is szabadulhat (új, a fogházak szabályát rendszeresítő 2/3-os rendelkezés).

Indokolatlan enyhítések

Vannak olyan enyhítések is, melyek nem a feltételes szabadlábra helyezésről szólnak, hanem egyszerűen levitték a büntetési tételeket. Garázdaságért például az eddigi 5 helyett már legfeljebb 3 évet lehet kapni. Emiatt volt változás a Cozma-ügyben is, az MKB Veszprém kézilabdacsapatának román légiósát meggyilkoló cigányok ítélete is enyhébb lett. Az ügyben a gyilkosságot és a garázdaságot külön tárgyalták, utóbbiban pedig Németh Győző cigánybűnöző 3 év 4 hónap helyett 2 év 10 hónapot, Sztojka Iván 3 év helyett 2 év 6 hónapot kapott, de a csaknem kéttucat vádlott majdnem mindegyik tagja nyert az új, fideszes Btk.-val.

a

Sokszor eltelt a két hét, de mintha visszafele haladnánk

A Fidesz-kormány vélhetően a bűnügyi statisztikák manipulálása érdekében a szabálysértési értékhatárt is feltornázta. Korábban 20 ezer forint felett már bűncselekménynek számított lopni, így e határt az elkövetőknek nem érte meg átlépni, alatta pedig csak szabálysértésként kezelték ügyüket, amit nyilván nem vettek komolyan.

Ezt az összeget a kormány 50 ezer forintra emelte, tehát 49.999 forintot még lehet úgy lopni, hogy az ember nem követ el bűncselekményt. Ennek hatására a bűnügyi statisztikák (amik nem szabálysértéssel, hanem konkrét bűncselekménnyel foglalkoznak) tisztultak, de a valóságban csak az elrettentő erőt jelentő büntetési tétel gyengült, az elkövetett cselekmények száma nem csökkent. További, a közbiztonság erősítésével ellentétes változtatás például a fegyveres rablás büntetési tételének 5-15 évről 5-10 évre való, egyszerű csökkentése is.

Jobbik: Ha ez a Btk-szigorítás, akkor milyen lehet az enyhítés?

Noha a Fidesz a 2010-es választások előtt még szigorú büntetést ígért az emberi élet és a tulajdon elleni bűncselekmények elkövetőinek, mostanra ez is puszta ígéret maradt. Az új Büntető törvénykönyv szerint a brutális gyilkosok hónapokkal vagy akár évekkel hamarabb is szabadulhatnak a börtönből – hála a Fidesz „szigorításának”. A kétharmados kormánypárt ráadásul oly mértékben megkötötte az igazságszolgáltatás kezét, hogy a bíró akkor sem tekinthet el az enyhítéstől, ha az akár az ő, akár az egész társadalom természetes igazságérzetét súlyosan sérti - írja közleményében Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője

Ha a Jobbik a választásokon kellő mértékű felhatalmazást kap, akkor azonnal vissza fogja vonni ezt a dilettáns törvényi szabályozást. Egy Jobbik-kormány alatt a brutális, köztörvényes bűnözők nemhogy nem szabadulhatnának korábban, hanem életük végéig önfenntartó börtönben maradnának, ahol nemcsak fogva tartásuk költségeit, hanem az áldozataik családjának járó kártérítés összegét is meg kellene termelniük - zárul a közlemény.

index.hu nyomán – alfahir.hu

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
1
Az ellenzéki pártok méltán örülhetnek a sikernek, újabb visszaigazolásként értelmezve azt a 2022-es felállásra való tekintettel is. Elemzés.

Orbán Viktor: 1992

"Személyesen átélve az eltelt több mint két esztendő szinte minden politikai rezdülését, azt kell mondjam önöknek, hogy ennek az országnak a sorsát csak egy polgári középerőkből álló kormány tudja megnyugtatóan kézbe venni. Olyan polgári, liberális kormány, amelyet a felhalmozott feszültségek nem rettentenek vissza az állam további visszaszorításától, amely nem enged sem egy jobb-, sem egy baloldali, etatista gazdaságpolitika."

Orbán Viktor szerint térségünkben egyedül Magyarországon jelenthetnek komoly alternatívát a liberálisok a jelenlegi konzervatív kormányzattal szemben.

Orbán Viktor: 2020

"A liberális nem más, mint diplomás kommunista."