2013. 03. 09. 12:32

A kormány újraválasztását érintő legveszélyesebb hír

Találós kérdés: mi volt a hét azon híre, amely a leginkább fenyegeti az Orbán-kormány újraválasztási esélyeit?
 
A Financial Times március 6-i vezércikke és mai írása, amely bíztatja az Európai Uniót, a legsúlyosabban szankcionálja Magyarországot, a kohéziós alapok és uniós szavazati joga megvonásával, ha nem „viselkedik” EU-konform módon?
 
Válasz: nem.
 
Az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetése a magyar kormánynak, hogy fogja vissza magát az alkotmány negyedik, jövő hétre tervezett módosításával?
 
Válasz: nem.
 
A strasbourgi Európa Tanács azon figyelmeztetése, hogy a magyar kormány várja meg a Velencei Bizottság értékelését a tervezett alkotmánymódosító javaslataival és csak utána módosítsa az alaptörvényt?
 
Válasz: nem.
 
Valóban?

Valóban.
 
Az Orbán-kormány újraválasztását egy rövidhír fenyegeti a legsúlyosabban, pontosabban az abban foglaltak. Az a Demokrata című hetilapban jelent meg ezzel a szöveggel: „Nagykövetváltás - A Demokrata megbízható forrásból származó információi szerint Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének mandátuma ez év közepén lejár. Forrásunk szerint a legnagyobb esélye a nagyköveti mandátum elnyerésére annak a Charles Gátinak van, aki nyíltan a balliberális oldal támogatója, s ebbéli minőségében oly mértékben elutasítja a polgári kormányt, hogy annak megbuktatására akár demokrácián kívüli eszközökkel is hajlandó volna...“
 
Mire a hetilap megjelent, annak első értesülését az MTI március 5-én már meg is erősítette. Az USA budapesti nagykövete nyáron távozik.
Ha a Demokrata másik értesülése is valóra válik, annak az Orbán-kormány túlélésére beláthatatlan következményei lehetnek.
 
Az amerikai-magyar Charles Gati és Bajnai Gordon volt miniszterelnök szoros kapcsolata közismert. Gati – a Johns Hopkins egyetem volt tanára – vitte Bajnait ezen egyetem washingtoni campusára előadásokat tartani és ő volt az is, aki Simonyi András volt washingtoni nagykövetet is oda protezsálta be.
 
A magyar külügyminisztérium előtt most két lehetőség áll. Az egyikre képtelen lesz, a másikra még inkább. Képtelen lesz arra, hogy kellő erővel – vagy akárhogyan – értesse meg a nagyhatalom külügyi vezetésével, ha Gatit nevezik ki, bajok lehetnek az amerikai-magyar együttműködésben. Zárt ajtók mögött ezek példáit is fel lehet sorolni: Budapest és Kína kapcsolatainak erős felértékelése; további közeledés Moszkvához, az Afganisztánban az ISAF parancsnoksága alatt a magyar katonák azonnal vagy sietős kivonása, és sorolhatnánk. Egy Martonyi, egy Németh Zsolt ilyen kemény fellépésre képtelen.
 
A másik lépésre szintén. Ez pedig az, hogy közlik a State Department-tel, ha Gatit nevezik ki, példátlan módon utasítják vissza akkreditációját. Ez lenne persze a „nukleáris opció“, amelyet az EU nem fog habozni Magyarország ellen bevetni, ha az nem hull térdre az alaptörvény módosításának elhalasztásában.
 
Gati és Bajnai máris dolgoznak a kormány megbuktatásának demokrácián kívüli módján. Olyan szervezetekkel, amelyek „Égjen a város!“, vagy „Foglaljátok el a Fidesz irodáit!“ jelszavakkal már most is dolgoznak.
 
Nem fogunk unatkozni a jövőben sem.
 
Ordosz műhely
 
alfahir.hu