2014. 12. 18. 17:44

A kormánynál folytatja Vitézy?

Lapinformációk szerint a kabinet az országos közlekedési átszervezési programban számít a volt BKK-vezérre. Mégsem megy a Széles féle VT-Transmanhoz.

werNem engedi el a kormány Vitézy Dávid kezét: a közlekedési szakembernek kormányzati posztot szánnak – értesült egy, a Miniszterelnökségen folyó munkára rálátó forrástól a hvg.hu.

Mint ismert, Vitézyt december 3-án váltotta le a fővárosi közgyűlés a közösségi közlekedést felügyelő Budapesti Közlekedési Központ (BKK) éléről. A városvezetés a budapesti vagyongazdálkodás és városüzemeltetés átalakításával magyarázta Vitézy leváltását. A közgyűlés november 7-én úgy döntött, január 15-től létrejön a Budapesti Városigazgatóság Holding Zrt., amelybe beolvasztják az eredeti funkcióját megtartó BKK-t és a belőle kiváló közútfenntartó céget is. Vitézy utódja Dabóczi Kálmán, a Közlekedéstudományi Intézet ügyvezető helyettese lett.

Természetesen a városüzemeltetés csak az egyik ok: Tarlós Istvánnak korábban több konfliktusa is volt Vitézyvel, akitől mindenképpen meg akart szabadulni az októberi önkormányzati választások után. December elején a BKK volt vezetője a Facebookon búcsúzott, azt írta: új szemléletben akarta újjászervezni Budapest közlekedését, „ez persze az első naptól kezdve rengeteg érdeket sértett, nem véletlen, hogy az elmúlt két évben jelentős ellenszélben kellett” előrehaladnia.

Több kormányzati forrás megerősítette, hónapok óta tudtak a kabinetben is arról, hogy Tarlós meg akar szabadulni Vitézytől, többen nem is értettek egyet a népszerű közlekedési szakember leváltásával, de elfogadták a főpolgármester döntését. Viszont jó ideje keresik a lehetőségét, hogy Vitézyt „megtartsák”, bevonják az országos tömegközlekedés tervezett átalakításába.

Egy miniszterelnökségi forrás szerint erre meg is találták a megfelelő megoldást, a BKK volt vezetője rövidesen a kormányzati apparátusban fog dolgozni, bár még nem végleges, hogy miniszteri- vagy kormánybiztosként. A hvg.hu szerint Vitézy várhatóan a Volán-társaságok átszervezését felügyelheti.

Mint ismert, korábban piaci források úgy tudták, Vitézy a BKK partenerénél, a fővárosban buszos járatokat üzemeltető magánvállalatnál, a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó a T-Transman Kft.-nél folytatja.

alfahir.hu