2014. 03. 31. 21:52

A kormánypárt „sarkozystája” lett az új francia miniszterelnök

ezManuel Valls eddigi belügyminisztert nevezte ki hétfő este Francois Hollande francia államfő egy új "harcos" és a korábbiaknál "szűkebb" kormány élére.

A köztársasági elnök ünnepélyes hangvételű rövid televíziós beszédében személyes vereségeként ismerte el a helyhatósági választások vasárnapi, második fordulójának eredményét, amelyet a két éve kormányzó baloldal elvesztett. Jelezte, hogy megértette a franciák "egyértelmű" üzenetét. Elmondta, hogy egy "szűkebb" kormány megalakítására kérte fel a belügyminisztert, akinek a munkanélküliség csökkentése érdekében az úgynevezett felelősségi paktum végrehajtása, a gazdaság fellendítése és a "társadalmi igazságosság" helyreállítása lesz a feladata. Hollande azt is megígérte, hogy 2017-ig adócsökkentést vezet be. 

Jean-Marc Ayrault eddigi miniszterelnök és kormánya délután mondott le. Hollande április végén akarja ismertetni a részleteit az úgynevezett felelősségi paktumnak, amely a vállalati adóterhekre 30 milliárd eurós (9,2 ezer milliárd forintos) csökkentést és ezzel párhuzamosan 50 milliárd eurós (15,5 ezer milliárd forintos) állami megtakarítást irányoz elő a beruházások ösztönzésének és a foglalkoztatás javításának reményében. Az államfő azt ígérte, hogy ezt egy úgynevezett "szolidaritási paktummal" fogja kiegészíteni, amelynek keretében a munkavállalói terhek is csökkeni fognak.

A helyhatósági választásokon elsősorban a kormánypárti választók maradtak távol, akik a megszorítások helyett valódi baloldali fordulatot remélnek az államfőtől. Erre azonban alapjaiban a kormányátalakítással sem lesz sok esély, miután Hollande jelezte, hogy "kész a szükséges engedményeket" megtenni, de az "irányvonalat az elnökválasztási kampányban tett ígéreteinek megfelelően megtartja".

Jean-Francois Copé, a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) főtitkára szerint "nem a szereplők leváltásával, de ugyannak a politikának a folytatásával kellene kezelni a gondokat". Szerinte Hollande-nak szakítani kellene "a szocialista modellel". Hasonló véleményt fogalmazott meg Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke is.

A kormányban eddig helyet foglaló két Zöld-párti politikus, Pascal Canfin fejlesztési és Cécile Duflot lakhatási miniszter közleményben jelezte, hogy nem akarnak Manuel Valls kormányában szerepet vállalni, miután "a miniszterelnök gondolatai nem adnak megfelelő választ a franciák gondjaira".

A Szocialista Párt jobboldalához tartozó, történész végzettségű és korábban kommunikációs tanácsadókánt dolgozó 51 éves Valls Barcelonában született olasz-svájci anyától és katalán festőművész apától, szüleivel emigrált Franciaországba, 20 évesen lett francia állampolgár. Négy gyermek apja, felesége hegedűművész.

Párttársai sokszor a kormánypárt "sarkozystájának" nevezik egyéni, határozott és jellegzetes állásfoglalásai miatt. Gazdasági téren a Tony Blair-féle liberális gazdaságpolitika híve.

A Párizs közeli Evry polgármestereként  négy évvel ezelőtt még teljesen ismeretlen volt a nagyközönség számára, belügyminiszteri kinevezését követően néhány hónappal azonban a legnépszerűbb francia politikus lett. Tavaly szeptemberben viszont nagy megrökönyödést váltott ki a baloldalon azzal a véleményével, hogy a romák többsége nem akar beilleszkedni a francia társadalomba.

Hollande-ot és Ayrault-t is sok bírálat érte a tekintély és határozottság hiánya miatt. Ebből a szempontból egyértelmű állásfoglalásaival és határozott fellépésével Valls radikális változást hozhat a kormány arculatában.

MTI - alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek