"A Kreml nem befolyásolta a két egyházi vezető találkozóját"

Végre! A pápa és a pátriárka ezer év után találkozott egymással címmel ünnepelte a történelmi egyházi eseményt a Corriere della Sera olasz napilap.

A Corriere szerint a kubai repülőtéren lezajlott találkozó ismételt bizonyítéka annak, hogy az argentin pápa miként módosította saját arculatára az egyház küldetését és a Vatikán geopolitikáját.

Ferenc pápa egyháza

"kilép a világba, misszionárius elképzelés ez, ami - legalábbis szándékaiban - nem kívánja alávetni magát semmilyen politikai vagy ideológiai szabálynak, sőt ezeket fel akarja forgatni, vagy megkerülni, azért hogy elérje a célját, vagyis megközelítse az emberiség minden részét. Látszólag lehetetlen kezdeményezésekbe fog bele, szabadon mozog, nem szab formális vagy tekintélyelvű feltételeket (...) Kapcsolatokat teremt, találkozókat javasol"

- írta a Corriere. Hozzátette, hogy II. János Pál egyháza keletre tekintett, XVI. Benedek nyugatra, Ferenc pápa pedig a világnak a

"római katolicizmustól távoli pereme" felé, ami számára a déli térséget jelenti, és "jezsuitaként elsősorban Kínát veszi célba".

Az újságnak Vsevolod Chaplin ortodox főpap úgy nyilatkozott, hogy a Kreml nem befolyásolta a két egyházi vezető találkozóját, mivel tiszteletben tartja az orosz ortodox egyház autonómiáját. Andrea Riccardi olasz történész, a Szent Egyed közösség vezetője kommentárja szerint a pápa és a pátriárka által aláírt dokumentum egyházi és nem politikai tartalmú, amely az "ökumenizmust hirdeti a háborúkkal szemben". Ezt szolgálta a találkozó "jelképek nélküli", teljesen semleges, jelentéktelen helyszíne, egy repülőtér is, ahol a figyelem kizárólag a "szokatlanul hosszú" találkozóra összpontosult. A zárónyilatkozat nem csak

"szövetség az értékek védelmében, vagy egy újabb vallási párbeszéd,(...) hanem a globális világ közös felelősségét diktálja az egyházaknak: nem elkülönülve vagy egymással versenyezve cselekedjenek, főleg a jelenlegi válságidőszak kihívásaival szemben"

- írta Andrea Riccardi.

A Corriere hangsúlyozta, hogy a találkozót vendégül látó Kuba, az "ateista sziget" , egy "repülőtér kölcsönbe adásával" a világ középpontjába került az Oroszországgal, valamint a Vatikánnal is egyszerre fenntartott kapcsolatainak köszönhetően.

Az Avvenire, az olasz katolikus püspöki kar (Cei) napilapja hangsúlyozta, hogy a rendkívüli találkozót a lehető legnagyobb egyszerűség jellemezte. Az újság szerint a következő "kihívás" az egyházfő Moszkvába való utazása lesz.

Az IlSole24Ore gazdasági napilap a Kremlhez közeli pátriárkának nevezte Kirillt, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel  azonos állásponton van "a konzervatív értékek védelmében és megáldotta a szíriai szent  háborút".

Forrás
MTI