2014. 03. 27. 16:48

A krími tatárok is népszavazást tartanak

Nemzetközi sajtószemle

2014-03-27

WORLD BULLETIN

www.worldbulletin.net

Saját szavazást tartanak népük jövőjéről a krími tatárok képviselői – jelentette ki Refat Csubarov, a krími tatárok nemzetgyűlésének elnöke. A nemzetgyűlés 250 tagja szombaton ül össze, hogy állításuk szerint, eldöntsék a 300 ezer főt számláló nép sorsát, azaz hogy jóváhagyják-e a félsziget Oroszországhoz való csatlakozását. Csubarov egyúttal leszögezte, nem tartja érvényesnek „az orosz fegyverek árnyékában tartott” március 16-i referendumot.

EURASIANET

www.eurasianet.org

Azerbajdzsán hosszú távon profitálhat a krími válságból, mivel megnőhet a szerepe, mint alternatív energiaszolgáltató – írja elemzésében a Soros-pénzből működő portál. Az Európai Unió országai csökkenteni akarják az orosz energiafüggésüket, lehetőséget nyújtva ezzel Azerbajdzsánnak, hogy tőkét kovácsoljon a helyzetből. Az ország érdekelt volt a Nabucco gázvezetékben, amit Oroszország sikeresen megfúrt, hogy helyette a saját, Déli-Áramlat projektjét fogadtassa el olyan uniós államokkal is, mint Magyarország és Bulgária. Azonban az EU befagyasztotta a Déli-Áramlatról szóló tárgyalásokat Oroszországgal, ami kérdésessé teszi, hogy valaha is elkészül a projekt. Emiatt viszont nagyobb lendületet kaphat a tervek szerint Törökországon és Görögországon áthaladó Adriai-gázvezeték, melyen keresztül az azeri gáz Olaszországba juthatna. Ebben a helyzetben Azerbajdzsánnak igen óvatosnak kell lennie, hogy elkerülje az orosz ellenreakciót, azonban Baku már bizonyította, hogy megfelelően tud egyensúlyozni a geopolitikai érdekei mentén.

GEOPOLITIKA

www.geopolitika.ru

Nagy-Britannia arra készül, hogy közvetlenül Oroszországból szerezze be a gázt, míg a többi uiós állam vezetője azzal fenyegeti Moszkvát, hogy tovább bővítik szankcióikat. A Huffington Post szerint a British Gas és a Centrica vállalat már ez év októberétől közvetlenül Oroszországból fog importálni. Jelenleg Nagy-Britannia csak Németországon és más tagállamokon keresztül jut az orosz gázhoz.

ITAR-TASS

www.itar-tass.com

Az ukrán Naftogaz bejelentette, hogy május 1-től akár 50%-kal megemeli a gáz árát az ukrán lakossági fogyasztók számára. Az áremelkedés folyamatos lesz 2018-ig.

INTERFAX

www.interfax.ru

Oroszországnak egyelőre nincs háttere arra, hogy függetlenedjen a jelenleg működő nemzetközi fizetőrendszerektől, a Visa-tól és a MasterCard-tól, viszont a tervek között szerepel, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek egy saját rendszernek – mondta az orosz pénzügyminiszter Anton Silvanov.

NEZAVISIMAJA

www.ng.ru

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma felszólította a grúz kormányt és rendvédelmi szerveket, hogy vonják vissza a korábbi – amerikai támogatottságú – grúz elnök, Mihail Szaakasvili kihallgatására irányuló szándékukat. Hasonló követelésekkel álltak elő az európai uniós vezetők is.

DAILY SABAH

www.dailysabah.com

Kikezdhetetlenek Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök pozíciói a kormánypárti lap publicistája szerint. A miniszterelnök tekintélyét sem a Gezi park, sem a december 17-i botrány nem tudta lerombolni, mivel a felemelkedő középosztály egyedül benne látja a reformok és a stabilitás biztosítékát. Egy másik publicisztika szerint az AKP számára további szavazatokat hozhat a március 30-ai helyhatósági választásokon, hogy azokat nem „pusztán önkormányzati választásoknak” tekinti, hanem egy mindent eldöntő küzdelemnek, melyen a párt legfontosabb politikusait indítja.

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG

www.sueddeutsche.de

Abdel Fattah al-Sisi, az egyiptomi hadsereg vezetője bejelentette indulási szándékát az egyiptomi elnökválasztáson. Emiatt lemondott a hadseregben és a kormányban elfoglalt pozícióiról. A jelöltség várható volt, ugyanis al-Sisi számít a választás nagy esélyesének. Az 59 éves tábornok folytatni kívánja harcát a „terrorizmus nélküli Egyiptomért” (magyarul újabb leszámolások várhatóak az ellenzékkel). Véleménye szerint a gazdasági, politikai és szociális problémákat „erővel és bátorsággal” kell megoldani (ez ugyancsak nem jelent túl sok biztatót a későbbiekre nézve). A Muszlim Testvérek értelemszerűen kemény kritikával illették al-Sisi indulási szándékát. Véleményük szerint a tábornok uralma alatt „sem biztonság, sem pedig stabilitás” nem lesz az országban. Az egyiptomi bíróság a Muszlim Testvérek 529 tagját ítélte halálra a tavaly augusztusi összecsapások során meggyilkolt rendőrök miatt. Az ítélet tiltakozást váltott ki nemzetközi és belföldi szinten is. Szerdán további 900 embert állítanak bíróság elé, közülük többen a Muszlim Testvére vezető alakjai. Az első demokratikusan megválasztott egyiptomi elnököt, Mohamed Morszit  tavaly nyáron buktatta meg a katonaság. Úgy tűnik, az arab tavasz után most ősz jön.

POLSKIE RADIO

www.thenews.pl

A lengyelek 52 százaléka szerint negatív hatásai lennének Lengyelországra nézve az eurózónához való csatlakozásnak – állapította meg a TNS OBOP közvélemény-kutató intézet. Csak a megkérdezettek 44 százaléka szerint válna javukra az euró bevezetése, míg 16 százalék szerint Lengyelországnak még legalább 10 évet várnia kellene ezzel a lépéssel.

DIE PRESSE

www.diepresse.com

Újabb rekordot döntött a munkanélküliség Franciaországban – írja a liberális osztrák napilap. Európa második legnagyobb gazdaságában 3 millió 348 ezer munkanélküli volt február végén, ami 31 500-zal több, mint egy hónappal azelőtt. A Munkaügyi Minisztérium közleménye szerint az arány így elérte a 4,7%-ot. A munkaerőpiac válsága tekinthető a szocialista Hollande-kormányzat legnagyobb megpróbáltatásának. Az államfő megígérte, hogy 2013 végéig megállítja a negatív folyamatokat – sikertelenül. A múlt héten tartott helyhatósági választásokon pártja már komoly vereséget könyvelhetett is el. A munkanélküliség aránya Franciaországban több mint kétszerese a német adatnak. Az európai uniós átlag 10,9%.

Készítette az Ordosz műhely

(Felhívjuk olvasóink szíves figyelmét, hogy szemlénkben a dőlt betűkkel megjelent részek kommentárt jelentenek.)

alfahir.hu