A külhoni magyar intézetek megnyitását sürgeti a Jobbik

Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő írásbeli kérdésben érdeklődött a kormány által korábban megígért közép-európai magyar intézetekkel kapcsolatban. A miniszteri válaszból azonban úgy tűnik, hogy a kormány az első világháború kitörésének nemzetközi szinten is nagy figyelemmel kísért jövő évi centenáriumára képtelen lesz beváltani ígéretét, miszerint 2014-re minden közép-európai országban magyar intézetet nyit.

Szávay István írásbeli kérdésében a következőket írja Navracsics Tibornak: „2012. november 7-én, a Balassi Intézet vezetői találkozójának megnyitóján Ön úgy fogalmazott, hogy 2014-re, az első világháború kitörésének 100. évfordulójára nemzetstratégiai jelentőségű, hogy minden közép-európai országban legyen magyar intézet, mivel ezek is segíthetnek új fejezetet nyitni a magyarság és a közép-európai nemzetek kapcsolatrendszerében”. Szávay felhívta a miniszter figyelmét arra, hogy ezen ígéret maradéktalan megvalósítása „feltétlenül támogatandó és nemzetpolitikai szempontból is meghatározó jelentőségű lépés lenne”. Ennek ellenére mégsem lehet tudni semmit egy eseteges belgrádi, zágrábi, kolozsvári, ljubjanai vagy kijevi (kárpátaljai) magyar intézet nyitásáról, miközben a Belgrádi Magyar Ház javára már tavaly októberében átcsoportosított a kormány 900 millió forintot ingatlanvásárlás valamint a különböző felújítási munkák kivitelezése céljából, míg ugyanezen év decemberében 1,2 milliárd forintot különített el a Zágrábi Magyar Intézet ingatlanának megvásárlására. Ráadásul ez utóbbi projekt kivitelezési határidejét a kormány 2013. június 30-ban meg is szabta.

Navracsics Tibor válaszában kifejtette, hogy a magyar intézetek nyitásának kormányzati szándéka továbbra is erős, a baj csak az, hogy „a megvalósítás időpontja nem csak rajtunk (értsd a kormányon) múlik.” A miniszter szerint mindenesetre Zágrábban 2013. október 25-én, Belgrádban pedig november 30-án kerül majd sor az intézetek megnyitására (még szerencse, a határidő ugyanis lejárt, a pénzt pedig már kifizették – a szerk). Ezzel szemben Kolozsvár kapcsán még csak egyeztetések folynak, Szlovéniában csak a „szakpolitikai felmérés első lépései” történtek meg, Ukrajna esetében pedig eddig még nem tudták eldönteni, hogy Kijevben legyen-e az intézet vagy valahol Kárpátalján.

Szávay István az alfahir érdeklődésére kifejtette, hogy az első világháború, valamint a háborút lezáró igazságtalan békeszerződések máig nyomasztó következményeit figyelembe véve szomorúnak tartja, hogy a kormány mégsem tud minden közép-európai országban magyar intézetet nyitni 2014-re. „Érthetetlennek tartom, hogy miközben forintszázmilliárdok költ el a kormány például az E.ON gázüzletágának jócskán áron felüli, mutyigyanús visszavásárlására, aközben képtelen e nemzetpolitikailag ténylegesen meghatározó és régiós helyzetünket pozitív irányba befolyásoló projektet véghezvinni.” – mondta el a jobbikos politikus majd hozzátette, hogy a Jobbik kormányra kerülve létre fogja hozni ezeket az intézeteket, mivel – mint fogalmazott – nemzetstratégiai szempontból kiemelten fontos az, hogy a lehető legszorosabbra fűzzük kulturális kapcsolatainkat a külhoni magyarsággal.

 

alfahir.hu