2014. 08. 19. 07:38

A leégett város rejtélye

Egy régészeti expedíció megpróbálja feltárni a világ egyik legkülönlegesebb bronzkori városát, amelynek korát 5200 évesre becsülnek.

A leégett város a legnagyobb és leggazdagabb bronzkori lelőhely a Közel-Keleten, amely Irán délnyugati részén, Szisztán-Balucsesztánben található, alig 60 kilométerre Zabol várostól. Az ősi települést a legtöbben leégett városnak emlegetik, amelyik több mint 300 ezer hektáron terül el. A várost Kr. e. 3200-ban alapították, és Kr. e. 2100 körül hagyták el, miután többször leégett és a leletek alapján úgy tűnik, hogy legutoljára már nem építették újjá. A régészek több mint három évtizede kutatják a települést és a feltárások alapján beazonosították a város szerkezetét. Eszerint a város lakónegyede a település északnyugati felén állt, majd volt egy nagy ipari negyede és egy temetője.

A település annyira jelentős egyetemes kultúrtörténeti szempontból, hogy idén felvették az UNESCO Világörökségi listájára.

Különös sírok

A leégett városban közel 1200 sírt találtak és az elmúlt 30 évben szinte folyamatosan ástak a hatalmas területen. Néhány temetkezést különlegesnek és misztikusnak véltek. A hetvenes évek végén ott ásó olasz régészek az egyik sírban egy különös koponyára leltek. A 45 éves férfi egy kör alakú sírgödör közepén feküdt és két kutyát temettek el melléje. Ez a fajta sír is a közép-ázsiai kapcsolatokra utal. A kutatók úgy vélik, hogy a város lakóinak egy jelentős része nem őshonos volt, hanem Közép-Ázsiából vándorolt be az Iráni Felföldre. Más sírokban fiatal férfiakat temettek, akik 25-30 év körüliek voltak. Az egyik férfi feje alulra volt helyezve és jobbjára két tőrt helyeztek. A sírban voltak még kerámia tálak, és vázák, amelyeket a halotti tornál használtak. A kutatók arra gondoltak, hogy a férfit kivégezték, de megadták neki a végtisztességet, talán azért, mert a társadalom megbecsült tagja volt.


OB

alfahir.hu