A legfőbb ügyésztől kérdezik, mi lesz a 2006-os áldozatok eltipróival

A Jobbik a legfőbb ügyésztől és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökétől vár választ arra, vizsgálták-e a 2006-os eljárásjogi jogsértéseket.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján az igazságszolgáltatás szégyeneként értékelte, hogy tömegesen kellett megváltoztatni másodfokon az ítélteket, mert azokban ügyészi és bírói hibák voltak.

A politikus azt szeretné megtudni Polt Péter legfőbb ügyésztől és Handó Tündétől, az OBH elnökétől, hogy mi lett azokkal, akik az eljárásokban részt vettek.

Értékelése szerint nagy számban voltak megalapozatlan ügyészi indítványok, ezért arra kíváncsi, vizsgálták-e ennek okait és a személyes felelősséget, azaz hogy önszorgalomból, szakmai hibákkal, vagy vezető ügyész utasítására jártak-e el az érintettek. Azt is kérdezte, indult-e büntetőeljárás.

A jobbikos politikus arra is választ vár: vizsgálták-e, hogy a hatóságok, politikusok részéről történt szervezett fellépés kimeríti-e a terrorizmus büntetőjogi tényállását. Az elévülési idők miatt még mindig lenne lehetőség a vádemelésre, vádmódosításra - mondta Staudt Gábor.

Forrás
MTI