2014. 09. 08. 13:49

A lengyel Jobbik megelőzte a baloldalt

Lengyelországban a hétvégén időközi szenátusi választásokat tartottak három választókörzetben. A szavazásra azért volt szükség, mert a májusi EP-választáson három korábbi szenátor is EP-mandátumot szerzett.

A Varsó melletti Minsk Mazowieckiben és környékén tartott voksoláson a 258.000 választásra jogosultból 17.000 fő adta le a voksát. Ez kirívóan alacsony, mindössze 6,62%-os részvételi arány. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) a Ruch Narodowy (RN) jelöltje, Krzysztof Bosak 1.082 szavazatot begyűjtve 6,45%-os eredményt ért el, ezzel megszerezve a harmadik helyet; megelőzve a poszt-kommunista SLD jelöltjét. A körzetet az ellenzéki PiS jelöltje, Maria Koc nyerte 58,35%-kal, a második helyet a kormányzó Polgári Platform (PO) szerezte meg. A másik két körzetben is PiS-es győzelem született.

A lengyel Nemzeti Mozgalom eddigi legjobb választási eredményét érte el ezzel, mely talán némi reménykedésre ad okot számukra a novemberi önkormányzati választás előtt. Egy múlt héten készült közvélemény-kutatás 2,5%-ra mérte a lengyel nemzetieket, mely talán előremozdulásnak tekinthető a megszokott 1-1,5%-os előrejelzések és a májusi 1,4%-os EP-választási eredmény után.

Még a választás előtt készítettünk interjút Krzysztoffal, valamint a RN elnökével, Robert Winnickivel, ez alább megtekinthető: 

Szabó Balázs

PKW - alfahir.hu