2014. 04. 04. 08:54

A mágikus köröm

Az ősi táltoshit az emberi test bizonyos részeinek különleges erőt tulajdonított és ez megmaradt a magyar hiedelemvilágban, a keresztény vallás égisze alatt. Előszeretettel alkalmazták a szerelmi jóslásoknál.

Szerelmi praktikák

Áltánosan elfogadott nézet volt, hogy aki vissza akarja szerezni hűtlen szeretőjét, annak vagy el kellett lopni kedvese egyik ruhadarabját, vagy a saját körmét kellett a volt szerető ruhadarabjába csempészni. Volt, aki a templomban lévő füstölő edénybe azért égette el körmét, hogy visszavarázsolja egykori szerelmét. Máshol a menyegző előtt tett jó szolgálatot a köröm. A menyasszony levágta jobb kezének középső ujjáról a körmét és titokban vőlegényének csizmájába vagy zsebébe tette, hogy azt az esküvőre magával vigye. Ha a körömdarabka esketés alatt a férjnél marad, akkor az asszony lesz az úr a háznál, ő fog parancsolni gazdájának. Ha bal kezének gyürűs ujjárói vágta le a körmöt és apró darabkákban férjének az esketés utáni első ételébe keverte, hogy férje soha legyen hűtlen.

Várandós hiedelmek

A várandósságot és a gyermekáldást különösen sok babona övezte. Hazánk északi tájain úgy vélték, hogy annak az asszonynak nem lesz soha gyermeke, kinek körmei lágyak vagy nagyon halványak. Ha egy férfinek a körme ütés vagy vágás folytán hosszában kettéreped. Addig, amíg ki nem nő az új köröm, nagyon vigyáznia kell, mert nagy szerencsétlenség érheti, felesége vagy elhagyja vagy hűtlen lesz hozzá. A várandós asszonyok közül sokan nem vágták, hanem inkább lerágták körmeiket, hogy születendő gyermeke ne legyen tolvaj.

A palócok úgy próbálták megtudni, hogy milyen nemű lesz a születendő gyermek, hogy várandósságának utolsó felében éjféltáján levágták bal kezük gyűrűs ujjáról egy kis körömdarabkát és azt élő szénre tette. Ha a körömdarabka pattogva égett el, az leánygyermekre utalt. Szoptatás alatt körömdarabkáit el kellett égetni, hogy gyermeke felnőtt korában dolgos ember legyen. Ha egy asszony már nem akart több gyermeket szülni, akkor a következő módszerhez folyamodott. A fejéből kitépett néhány szál hajat, azt egy vászonba helyezte, rácsöpögtetett néhány cseppet havi véréből és a göngyöleget eltemette egy asszony sírjába.

OB