2014. 04. 07. 19:02

A magyarellenes Basescu is gratulált Orbánnak

ketten3Traian Basescu román államfő gratulált Orbán Viktor miniszterelnöknek az országgyűlési választáson aratott győzelméhez, és sikert kívánt számára újabb mandátuma célkitűzéseinek megvalósításához - közölte hétfőn a román elnöki hivatal.

"Kihasználom ezt az alkalmat, hogy őszintén gratuláljak a magyar népnek. Kifejezem mély meggyőződésemet, hogy a népeink közötti hagyományos barátságra alapuló kétoldalú kapcsolataink minden szinten megerősödnek, a román és a magyar polgárok javát szolgálva" - írta a román államfő Orbán Viktorhoz intézett üzenetében.

„A magyarországi politikusok nagyon pofátlanokká váltak, valószínűleg jövőben már nem járulunk hozzá a Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) megtartásához” – jelentette be tavaly augusztusban Traian Basescu a 11. Marosfői Nyári Egyetem megnyitóján. A román államfő hozzátette, országa kész vezető szerepet vállalni Magyarország rendreutasításában.

Basescu azután nyilatkozott így, hogy Tőkés László Tusványoson azt javasolta, Magyarország vállaljon "védhatalmi státust" az erdélyiek felett, mint Ausztria Dél-Tirol felett. A magyarellenes kirohanásairól ismert román államfő márciusban a Jobbik vezetőinek és tagjainak kitiltását kérte Romániából a román kormánytól és parlamenttől a marosvásárhelyi autonómiatüntetés miatt. Néhány nappal később több jobbikos Romániába való beutazását tiltották meg a román hatóságok, Vona Gábor Jobbik-elnök ellen pedig büntetőjogi eljárás indult.

 

MTI nyomán – alfahir.hu