A minisztérium szerint ez az ország egyszerűen szárnyal!

Nem csak az államadósság és a költségvetés helyzete alakul kedvezően, hanem minden olyan mutató, amellyel jellemezhető egy ország gazdasági helyzete - kommentálta az államháztartás friss adatait Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az államtitkár kifejtette: a stabil költségvetési gazdálkodás érdemi, az Európai Unió átlagát meghaladó növekedéssel párosul, a foglalkoztatottak száma növekszik, a reálbérek is számottevően emelkednek, a folyó fizetési mérleg pedig nagyon jelentős többletben van.

Az államtitkár szerint a GDP-arányos hiány 2 százalék alatt is lehet az idén. Úgy vélekedett, azt követően, hogy a Standard & Poor's (S&P) - amely a három nagy hitelminősítő közül a legkritikusabb volt Magyarországgal szemben - egyből kategóriát váltott, a Moody's is minden bizonnyal a befektetésre ajánlott kategóriába fogja sorolni a magyar államadósságot.

Kitért arra is, hogy a pénteki felminősítés hatására a hosszabb futamidejű állampapírok hozama 8-10-15 bázisponttal csökkent, ami azt jelenti, hogy a magyar államadósság finanszírozása a jövőben olcsóbb lesz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a pénzügyi befektetők már hosszú ideje olyan országként tekintettek Magyarországra, amelynek érdemes hitelt adni, stabilan teljesíteni tudja pénzügyi kötelezettségeit. Ezért a magyar állampapírok hozamszintje a 10 évnél rövidebb lejáratoknál alacsonyabb volt, mint az egyébként több kategóriával jobbnak minősített lengyel állampapíroké.

Az MNB által a három hónapos betétekre meghirdetett 900 milliárd forintos limittel kapcsolatban elmondta, az, hogy a jegybank korlátot szabott a kereskedelmi bankok által a jegybanknál elhelyezhető forrásokra, serkentheti a növekedést, és további keresletet eredményez az állampapírok iránt, így segít az adósság olcsó finanszírozásában.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. december 12. | 10:22
1
1
sss
2019. december 11. | 16:51
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az ellenzéki magyar EP-képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a jobbikos Gyöngyösi Márton is hozzászólt az Európai Bizottság klímatervéhez.
Az Országgyűlés döntése értelmében mostantól a Jobbik alelnöke vezeti az egyik legfontosabb bizottságot.

Egy olasz, mások által művésznek mondott furfangos furkó a művészet jegyében egy banánt ragasztott egy falra, amit egy másik, mások által művésznek mondott úr leszedett és megevett, magától értődő módon: a művészet jegyében.

Természetesen egyik sem számít művészetnek, műalkotásnak, csak egy banánnak és evésnek.

Amivel ugyanakkor jó kis üzletet lehet csinálni: a művészetnek hívott banánnal a kitaláló eddig csaknem 400 ezer dollárt keresett, vagyis vannak olyan idióták a világban, akik értik a "globális kereskedelem szimbólumának" szánt banánt.

Aki kíváncsi az érdemtelen emberek nevére és érdemtelen tettükre, ide kattintson.