2014. 12. 02. 18:56

A nagy MLSZ kamu: 120 ezer kártyás és üres stadionok

Hétvégén már a 10 ezret sem érte el az NB1 fordulójának össznézőszáma, az MLSZ azonban azt állítja, százezernél is többen váltották ki a szurkolói kártyát. Hogy lehetséges ez?

A hétvégi forduló leglátogatottabb mérkőzése: 3000-en voltak a Fradi-Kecskeméten (forrás: fotoapalyaszelerol.com)

Európa háborgó futballvilágában Magyarországon békés problémákkal küszködünk a labdarúgásban, az MLSZ és a sportági vezetés pedig nem a hangulatot akarja megölni, csak a mocskot akarja távol tartani a stadionoktól - mondta Vági Márton, a szövetségi főtitkára a névre szóló jegyértékesítés, a szurkolói kártya, a drukkerek bojkottja és tiltakozása kapcsán az MLSZ sajtóbeszélgetésén még októberben.

A szurkolói kártya mellett kardoskodó MLSZ főtitkára akkor azt is elmondta: csak néhányan tiltakoznak, a szurkolók többsége megértette, miért fontos a kártya, és közel 120 ezren már ki is váltották azt.

Az októberben elhangzott adat azért érdekes, mert az NB1 nézőszámát illetően sorra dőlnek a negatív rekordok, a hétvégi forduló nyolc mérkőzését összesen mindössze 9850 néző tekintette meg a helyszínen, ami 1230 fős átlagnak felel meg.

Hogy lesz ez 120 ezer?

Az MLSZ által közölt adatot - még ha kételkedhetünk is annak hitelességében - jelentősen megdobta a Groupama Arénát megnyitó Fradi-Chelsea mérkőzés, amit a Fradinál már akkor is csak szurkolói kártyával és vénaszkenneres regisztrációval lehetett megtekinteni. Bár a meccsre koránt sem volt olyan jelentős az érdeklődés, mint azt várták - végül még ingyenes kamunézők szervezésére is szüksége volt a klub veztetőségének -, az angol sztárcsapatra sokan voltak kíváncsiak, így regisztrálták magukat, ám az NB1-es fordulókra már nem mennek ki.

Önmagában ez még mindig kevés, egyes hírek szerint az MLSZ meglehetősen furcsa módszerekkel próbálja növelni a kártyások számát. A FradiMob.hu néhány nappal ezelőtt nyilvánosságra hozott egy levelet, melyet egy olvasójától kapott:

Tisztelt Szerkesztő,

A mai nap kaptam ezt a levelet. A fiam az MTK-ban vív, és ha jól értem akkor támogatja a BMLSZ őket, ha összeszednek 2500 embert a szurkolói kártyára!

"2014-ben a Magyar Labdarúgó-szövetség támogatja klubokat, ha 2500 db szurkolói kártyát kiállítunk, ezért szeretnénk sportolóinkat regisztrálni a rendszerbe. Sajnálatos módon nincs mindenkiről fényképünk, mely elengedhetetlen a kártya elkészítéséhez.

Kérlek benneteket, hogy segítsetek abban, hogy sportolóitok készítsenek magukról portrét, akár mobiltelefonnal és küldjék az alábbi e-mail címre: -----.-----@mtk1888.hu

FIGYELEM!

Az e-mail Tárgya a sportoló neve legyen, a szöveg pedig a sportág, melyben tevékenykedik!

Határidő: 2014. november 30."

A FradiMob információit sokan kétkedve szokták fogadni, ám a levél nyilvánosságra hozását követően az MTK megkereste őket, és nem cáfolták az ott írtakat, mindössze annyit kértek, hogy a levélben látható e-mail címet távolítsák el az oldalról. A hírt azóta több szakosztály részéről is megerősítették.

A dolog tehát egyértelmű: az MLSZ akkor támogatja a klubokat, ha azok szereznek 2500 szurkolói kártyást, amit ők úgy próbálnak elérni, hogy minden sportolójukat szurkolóként regisztrálják.

Már Csányinak is elege van?

A kampány, és a kártyák mesterségesen felduzzasztott száma persze mit sem ér; ha a lelátók konganak az ürességtől, azt már nehéz magyarázni. Roppant kínos ez a kormány és az MLSZ számára is akkor, mikor súlyos milliárdokat költenek a sportágra és a stadionok építésére, a sajtó az utóbbi időben árgus szemekkel figyeli a negatív folyamatokat. Az alfahir.hu értesülései szerint már az MLSZ-en belül is viták vannak a szurkolók kötelező regisztrációját illetően, informátorunk elmondása szerint maga Csányi Sándor, a szövetség elnöke is alaposan kifakadt egy megbeszélésen.

Változás viszont egyelőre nem várható. Mivel a szövetség részéről minden fórumon kiálltak a szurkolói kártya mellett, komoly presztizsveszteség lenne, ha visszatáncolnának, marad az adatok kozmetikázása és az ürességtől kongó lelátók.

alfahir.hu