A rendőrség szerint nem gyalázza meg a Szent Koronát a Dorko pólója

A rendőrség szerint a Szent Korona párducmintás, félrecsapott baseball sapkaként való ábrázolása nem értékelhető a nemzeti jelkép meggyalázásaként.

Múlt héten szerdán emailben kértünk tájékoztatást az ORFK Kommunikációs Osztályától, hogy indult-e már nyomozás a PlayersRoomban kapható Dorko ruhamárka legújabb kollekciójának egyik megbotránkoztató pólója miatt. Mint arról beszámoltunk, a márka egyik, ByeAlex által is favorizált és népszerűsített pólóján a Szent Korona félrecsapva, párducmintás baseball sapkaként látható a hipszter-szemüveges Kossuth Lajos fején. A HVIM közleménye nyomán sokakban kiverte a biztosítékot a kollekció más, keresztény szimbólumokat is sértő módon (pl. tetovált, fuxos, hipster-Szűzanya) bemutató ruhadarabjai. A hathatós, kemény akciókat is kilátásba helyező fellépésnek köszönhetően a Dorko meghátrált, és kivonta a gyalázatos pólóit a boltok polcairól, levette a webáruházból.

Ennyivel azonban nem elégedhetünk meg, információink szerint több jóérzésű magyar és keresztény ember is jelezte felháborodását a rendőrségen, köztük Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő is. Az ORFK mai tájékoztatása szerint azonban "a pólón látható kép nem értékelhető a Szent Korona meggyalázásaként, ezért – tényállási elem hiányában – a tárgyban büntetőeljárás nem indítható".

Emlékeztetőül a nemzeti jelkép megsértéséről szóló, 334. § a Büntető Törvénykönyvből: "Aki nagy nyilvánosság előtt Magyarország himnuszát, zászlaját, címerét vagy a Szent Koronát sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, illetve azokat más módon meggyalázza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Első kérdésünk: ha a Szent Koronát félrecsapott, párducmintás baseball sapkaként ábrázolják, az nem sértő, lealacsonyító, illetve nem meríti ki a nemzeti jelkép meggyalázását? Második kérdésünk: ha ezt ráteszik egy pólóra, majd azt az ország több pontján a legismertebb, leglátogatottabb plázák egyik legnépszerűbb boltjában kiteszik, plakátokkal felhívják rá a figyelmet, végül az MTV népszerű műsorában szerepeltetik az ország egyik legfelkapottabb celebén, az nem minősül nagy nyilvánosság előtt elkövetett vétségnek? Ha a kedves olvasóink igennel válaszolnak, akkor a véleményük nem egyezik a rendőrségével.

alfahir.hu