2014. 03. 10. 19:47

A Simon-ügy betemeti az MSZP-t

simomesterHamis név, de Simon Gábor valós személyi adatai szerepeltek abban az afrikai útlevélben, amelyet magyarországi bankszámla nyitásához használt fel a volt országgyűlési képviselő - közölte hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője.

Nagy Andrea ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta azokat a sajtóinformációkat, hogy az útlevél Simon Gábor édesanyjának vezetéknevét tartalmazta, és a dokumentumot egy magánszemély házának széfjében, házkutatáson foglalták le a hatóságok.

Simon Gábor tagad

Keresztes Imre, a KNYF főügyésze korábban, hétfő délután arról tájékoztatta az MTI-t, hogy újabb bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, és kihallgatása után őrizetbe is vették. A főügyész szerint Simon Gábor egy dél-afrikai ország hamis útlevelét szerezte meg, amely a saját személyi adatait tartalmazta. Ezután megkereste egy korábbi ismerősét, aki a hamis útlevél felhasználásával kérésére egy magyar banknál bankszámlát nyitott. A cselekmény felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás megalapozott gyanújának megállapítására alkalmas - írta Keresztes Imre a közleményben.

Simon Gábor tagadta a bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt - állt a közleményben.

A Magyar Nemzet online (mno.hu) hétfőn azt írta, hogy édesanyja vezetéknevét használta föl Simon Gábor ahhoz a hamis útlevélhez, amelyet a nyomozók találtak egy magánszemély lakásán.

Több, Simonra terhelő dokumentum előkerült

Az Index internetes portál hétfőn emlékeztetett arra, hogy Simon Gábor februárban egy 240 milliós, Ausztriában tartott titkos bankszámlával bukott le, majd egy nyomozás során kiderült egy magyar magánszemély segítségével máshol is tartott olyan összegeket, amelyek nem szerepeltek képviselői vagyonbevallásában.

Az Index szerint a rendőrség egy hete házkutatást tartott egy vállalkozó érdi lakásában. Az illető, aki a hányatott sorsú magyar légitársaság, a Sólyom Airways vevőjeként került pár hónapja a figyelem középpontjába, hosszabb ideje Simon Gábor "pénzügyi bizalmasa" volt. A rajtaütés során kiderült, hogy a politikusnak a házban külön széfje volt, amelyben nyomozók több, a volt politikusra nézve terhelő dokumentumra bukkantak. A széfből került elő az a Gabriel D. névre kiállított, de Simon Gábor fényképét és adatait tartalmazó bissau-guineai útlevél is, amelyet egy nagyobb összeget tartalmazó bankszámla nyitásánál használtak - írta az Index.

A portál úgy tudja, hogy olyan papírokat is találtak a nyomozók, amelyeket a 240 milliós osztrák számla fedősztorijának alátámasztásához készítettek: a pénzt uruguayi eredetű kezelt vagyonként akarták a hatóságok előtt bemutatni. A széfből állítólag több tíz millió forint készpénz is előkerült.

Azt írták, hogy Simon Gábor segítőjét egy panamai csalás miatt körözi az Interpol, és az ottani hatóságok már vádat is emeltek ellene, de a magyar rendőrség ennek ellenére nem vette őrizetbe. Az ügy lényege, hogy a férfi és két társa Panamában olyan offshore cégeket tette rá a kezét, amelynek valódi tulajdonosai magyar üzletemberek voltak - közölte az Index.

A százmilliók eredete még mindig homályban

A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését.

A Legfőbb Ügyészség akkor közölte: Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forintnyi összeg volt.

A főügyészség először február 18-án hallgatta ki gyanúsítottként Simon Gábort adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás gyanúja miatt.

A Jobbik újabb nyilatkozatokat követel a képviselőktől

A Jobbik álláspontja szerint Simon Gábor őrizetbe vétele hozzájárul az MSZP belső korrupciós botrányainak felderítéséhez. Ugyanakkor Gyöngyösi Márton, a nemzeti párt frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette: a kormány egyik legnagyobb bűne, hogy elmaradt az elszámoltatás. Mint mondta, tapasztalataik szerint az emberek döntő többsége úgy véli: nem pusztán Simon Gábornak vannak eltitkolt bankszámlái, s nemcsak az MSZP-nek vannak rejtett ügyei. Gyöngyösi Márton a közélet megtisztítása érdekében a mentelmi jog eltörlését szorgalmazta, továbbá azt, hogy - ahogy február elején már kérték - minden országgyűlési képviselő nyilatkozzon, van-e a vagyonnyilatkozatában fel nem tüntetett bankszámlája.

A Jobbik szerint a Simon-ügy kibontása kapcsán még a választások előtt fény derülhet "az MSZP nevű bűnszervezetben történő eseményekre", s arra, hogy kik állnak a volt politikus mögött. Szavai szerint az összefüggéseket mutatja egyebek mellett Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének nyilatkozata, aki arról beszélt, hogy MSZP-s elnöksége alatt "sok helyről vándorolt pénz" a párthoz, s jobb nem firtatni, honnan. Hozzátette: a minap Zuschlag János volt szocialista politikus is hosszan mesélt az MSZP belső korrupciós ügyeiről.

 

MTI nyomán – alfahir.hu