2014. 03. 08. 17:30

"A szegfű elhervadt, a narancs megfonnyadt"

Az elmúlt 24 év kudarcos kormányzása után itt az idő a változásra - jelentette ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke szombaton Kecskeméten, a lakossági fórumot megelőző sajtótájékoztatón.

Vona Gábor szerint ha plasztikusan meg lehetne fogalmazni, azt mondaná, hogy "a szegfű elhervadt, a narancs megfonnyadt, a Jobbik pedig megérett a kormányzásra". Az ezüstérem az olimpián nagyon sokat ér, a politikában azonban az első hely számít, mert az az erő tudja a programját végrehajtani, amely megnyeri a választást - mondta a Jobbik elnöke.

Vona Gábor a választási kampányuk fogadtatását kedvezőnek ítélte, mert az MSZP és a Fidesz „stagnál, vagy csökkenő népszerűséget mutat”, miközben a Jobbik növelni tudja népszerűségét. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje kiemelte, hogy korábban a fiatalok és a férfiak körében volt népszerű a párt, de most azt tapasztalják, hogy egyre több idős ember és nő található a szimpatizánsaik között.

"A néppárt jellegünk egyre szélesebb, a Jobbik a társadalom szinte minden szövetében egyre népszerűbb" – fűzte hozzá. Vona Gábor szerint van egy jó programjuk, négy évnyi parlamenti tapasztalatuk, és „nagyszerű” képviselőjelöltjeik indulnak a választáson. Felszólította a Fideszt és az MSZP-t, hogy hozzák nyilvánosságra választási programjukat, „tiszteljék már meg végre a magyar állampolgárokat” azzal, hogy elmondják, mit szeretnének tenni megválasztásuk esetén.

„Ne áruljanak zsákbamacskát, álljanak ki vitára képviselőjelöltjeinkkel. Álljanak ki velem a miniszterelnök-jelöltek, Orbán Viktor és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölti vitára” – fogalmazott. Szólt arról, hogy a Jobbik programjának három fő pillérét a megélhetés, a rend és az elszámoltatás képezi. Úgy fogalmazott: a megélhetésen tisztességes fizetéseket, tisztességes nyugdíjakat értenek, a renden közbiztonságot, az emberek, a családok nyugalmát.

„Az elszámoltatáson pedig azt, ha egy magyar ember behunyja a szemét, és azt mondja, hogy politikus, akkor ne egy korrupt gazember jusson az eszébe” – fűzte hozzá. Aki megsérti a törvényt, annak felelnie kell a tettéért, ezért a mentelmi jogot eltörölnénk, a politikusokra, az országgyűlési képviselőkre kiterjesztenénk a dupla büntetés elvét, s a titkosításokat feloldanánk – foglalta össze pártja programjának lényegét Vona Gábor.

A lakossági fórumon bemutatkozott Gyöngyösi Márton, aki Bács-Kiskun megye 1-es választókerületében indul a párt képviselőjelöltjeként és Oberna Zoltán, aki Bács-Kiskun megye 2-es választókerületének jobbikos jelöltje. A lakossági fórumot a Három Gúnár Rendezvényházban tartották, ahol a kétszáz fős teremben háromnegyed ház várta az előadókat.

MTI - alfahir.hu