A székelyek harca már a török sajtót is érdekli

Érdekes beszámolót tett közzé a székelyek autonómiaharcáról és a mérgesedő román-magyar viszonyról az egyik legnagyobb török napilap, a Hürriyet.

A New York Times váratlan írása után ezúttal Hold-nap válság címen jelent meg Székelyföldről egy, a térséget és a magyarok autonómiaharcát bemutató cikk az egyik legnagyobb török napilapban. 

Abban a Hürriyetben, amely egyébként magát némileg balosnak és a szekularizációban hívőnek definiálja, azonban mottója (ó, borzalom!): "Törökország a törököké!".

A lap ismerteti, a Libanon nagyságú területen fekvő Székelyföldön 700 000-es magyar népesség él a mai Románia közepén, több száz kilométerre a jelenlegi Magyarország határaitól.

A romániai, ősi türk törzsből való származásukat állító magyarok többségéből álló, székely régióban a hold-napos zászlót hivatalosan le kellett vonni, mely utat nyitott a budapesti-bukaresti diplomáciai kapcsolatok válságossá válásának. A két ország képviselői kölcsönös fenyegetéssekkel éltek (kitűzzük-leszeditek).

A Hürriyet szerint a székelyek olyanok, mint Spanyolországban a katalánok, autonómiát szeretnének, és Magyarország e tekintetben közelről figyeli az eseményeket.

A legutóbbi krízis a régió Sepsiszentgyörgy nevű városában pattant ki az új kormányzó kinevezésével. Múlt szombaton a kormányzó kinevezési ünnepségén Victor Ponta a kormány embereinek utasításával a kék sávban hold-napos zászlót eltávolíttatta a teremből, noha Románia minden területén láthatóak történelmi zászlók és a bíróság is engedélyezte a székely lobogót.

Az eseményt követően az ügy nem maradt annyiban, hogy Budapest és Bukarest kölcsönösen odamondott egymásnak, a két ország médiája is beszállt.  A magyar emberi jogok védelmezője és politikus Eckstein-Kovács Péter azt mondta: „Azt hittem az ilyesfajta média kampányok már a múlté. Ez is az oka annak, hogy Magyarország és Románia között jól haladó kapcsolatok fölött viharfelhők jelennek meg.

A székely autonómiát támogató Magyarország külügyminisztériumának államtitkára, Németh Zsolt a zászlók levonatását követően az alábbi reakcióval élt: „A régióban élő magyar társadalommal szemben szimbolikus támadással élnek.” Romániából nem késlekedett a válasz. A miniszterelnök, Victor Ponta a nyilatkozatokat egyszerűen „Szemérmetlenség”-nek minősítette és azzal vádolta Budapestet, hogy az beleavatkozik a belügyeikbe.

A hold-napos zászló miatt a két ország 1995 közepe óta napjainkig legkomolyabb diplomáciai válságát éli.

A Hürriyet kiemeli, a Kárpátok legrégebbi népei között számon tartott székelyekről az is hírlik, hogy a törökökhöz hasonlóan Attila Hun törzséből származnak. A székelyek zászlajában az ősi magyar istenek szimbólumai, a nap és a hold látható.

H.Á.

alfahir.hu