2017. 01. 08. 11:23

A szélsőbal nyerte a számháborút Kölnben

Kölnben továbbra sincs nyugalom: a német városban szombaton tiltakozó megmozdulást tartottak a bevándorlók által elkövetett szexuális jellegű támadások ellen, de ahogy ilyenkor szokás, az antifasiszta tüntetők is előmásztak némi erőfitogtatásra.

A Deutsche Welle összeállítása szerint a Polgári Mozgalom Északrajna-Vestfáliáért (Bürgerbewegung pro Nordrhein-Westfalen - Pro NRW) lokális mikropárt nagyjából 100 szimpatizánsa vonult végig Köln belvárosán szombaton.

A szélsőjobboldaliként jellemzett alakulat eredetileg sokkal több szimpatizánst várt a rendezvényre, de a hideg idő miatt csupán az előre tervezett létszám negyedét sikerült mozgósítaniuk.

A hatósági közlés szerint a baloldal által rasszistának és előítéletesnek elhordott kölni rendőrök 1000 fővel biztosították a felvonulást, amire volt is okuk, tekintve, hogy az ilyen megnyilvánulások alkalmával elmaradhatatlan, szélsőbalos-antifasiszta ellentüntetők is megjelentek.

A rendfenntartók kordonokkal és lovasrendőrökkel igyekeztek egymástól elválasztani a két csoportot, akik így csupán skandálni és mutogatni tudtak egymás felé. A rigmusok között felcsendült az örök klasszikus "Nácik haza!", amire a tüntetők a "Nafris raus!" (Nafri: az észak-afrikai bevándorlók német gúnyneve - a szerk.) kiáltással feleltek.

A rendőrség sikeresen tartotta távol egymástól a két csoportot, így ennél durvább atrocitásra nem került sor, bár az ellentüntetőknek így is sikerült útvonalmódosításra kényszeríteni a Pro NRW-seket. A 200 antifa közül mindössze egy embert vettek őrizetbe.

Nem tüntethet a német szélsőjobb szilveszterkor Kölnben

A hatóságok indoklása szerint fennáll a közbiztonság súlyos veszélyeztetése, ami máshogy nem lenne elhárítható.A tüntetést szilveszterkor helyi idő szerint este 10 és hajnali 4 óra közt tartották volna."Nem tudják megvédeni a nőket a szexuális erőszaktól, de betiltják a tüntetéseket"- reagált a hatóságok döntésére az NPD, amely jogi úton megtámadhatja a döntést.