2014. 03. 25. 07:41

A szent fa ünnepe

Március 25-e Gyümölcsoltó Boldogasszony napja. Mi, magyarok az éltető fáknak adjuk meg a tiszteletet a mai napon, amely a Földanya egyik megnyilvánulási formája.

A keresztény egyház nem tudott mit kezdeni az ősi „pogány” ünnepekkel, ezért mindegyikhez társított valamit a Szentírásból. Így lett a katolikus hitben ez a nap az Angyali Üdvözlet ünnepe, amikor is Mária méhében Jézus megfogant a Szentlélektől.

A fa mágikus védelme

Az ősi fa kultuszra sok utalás történik a magyar néphagyományban. Az ősi sztyeppei hagyományban nem szabad letörni a faágakat, mert aki ilyet tesz, annak megrövidül az élete. Hasonlót találunk a magyar néphitben, egy kis eltéréssel. Nálunk ugyanis ezt a napon oltják a gyümölcsfákat. Vele kapcsolatos az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak nem szabad letörni vagy levágni, mert akkor vér folyik ki belőle. Az Ipoly vidéki falvakban vigyáztak a frissen oltott fára, mert ha letörik az ága, akkor szerencsétlenség éri a háznépet. Göcsejben is hasonlóan vélekedtek: aki ilyen fát levág, az megvakul, halála után pedig elkárhozik. Fát bántani olyan, mintha embert ölt volna. Van olyan vidék, ahol a fákra szentelményeket is ráaggatnak, hogy biztosítsák a jó termést. Van ahol olvasót, máshol piros szalagokat kötöznek a fák ágaira. A Tápióságban a fák törzseit kereszttel jelölik meg. A szőlők sem maradnak ki a mágikus praktikákból, azoknál a tőke négy sarkát megmetszik, mert úgy vélik, hogy ezzel elősegítik a jó termést.

Időjós megfigyelések

Ehhez a különleges naphoz számos időjárás megfigylés kapcsolódott. A Gyimes-völgyben úgy tartották, hogyha ezen a napon rossz idő van, akkor rossz tavasz várható. Az Ipoly menti falvakban a következő regulát ismerik: „Gyümölcsoltó hidege téli hónapnak megölője”. Más magyarlakta vidékeken megfigyelték a békákat. Ha ezen a napon megszólalnak, akor még negyven napig hideg időre számíthatunk.


OB

alfahir.hu