A temerini fiúk a Parlamentig hozták társaik üzenetét

Budapesten járt és ellenzéki, valamint kormánypárti képviselőkkel találkozott a börtönből tavaly év végén kiszabadult két temerini fiú. Üzenetet hoztak az anyaországba: tíz társuk kétes eljárások után még mindig szerbiai börtönökben sínylődnek, miközben a magyarverések mindennaposak a Délvidéken.

Mint arról portálunk is beszámolt, a szerb amnesztiatörvénynek köszönhetően, a büntetés százalékarányú (szerencsés) csökkentésének köszönhetően az ötből két fiú kiszabadult a börtönből.

Az öt fiút összesen hatvanegy évre ítélték. Három társuk továbbra is a börtönben maradt és arra várnak, eljárásukat végre felülvizsgálják és kijöhessenek a rabságból, hiszen már így is többet ültek, mint egyes háborús bűnösök, ráadásul igazságtalanul. Név szerint, még közel 3-3 illetve 5 év van hátra Illés Zsoltnak, Uracs Józsefnek és ifj. Máriás Istvánnak.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy októberben egy, az ő esetükhöz kísértetiesen hasonló, koncepciós-szagú szituációban további hét magyar fiatalt előzetesbe tettek egy szerb-magyar konfliktust követően, az incidens szerb résztvevőit pedig rég kiengedték.

A tavaly év végén szabadult Horváth Árpád és Szakáll Zoltán a Parlamentben kormánypárti és ellenzéki (jobbikos) képviselőkkel találkoztak. Szávay István, Zagyva György Gyula és Gaudi-Nagy Tamás mellett informális háttérbeszélgetésen fogadta a fiúkat az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi bizottságának kormánypárti, KDNP-s elnöke, Lukács Zoltán is.

Horváth Árpád és Szakáll Zoltán beszámoltak börtönben maradt régi és új társaik tarthatatlan helyzetéről és arról, hogy a 2005-ös és a tavalyi eljárásokkal kapcsolatban is komoly aggályok merülhetnek fel. Elmondták továbbá: a börtönben lévők üzenetének tolmácsolása mellett fontosnak tartják beszámolni róla: a magyarverések ismét súlyos mértékben elszaporodtak a Délvidéken. 

Az utóbbi hetekben több súlyos eset is történt, amikor magyar fiatalokat kizárólag magyarságuk miatt támadtak meg szerbek. A legutóbbi eset épp a hétvégén, Szabadka belvárosában történt .

A két kiszabadult temerini fiú saját magukról elmondták, készek az újrakezdésre, visszailleszkedtek családjukba és a délvidéki mindennapokba, ám a térségben a munkalehetőség híján egyelőre kilátástalannak érzik a jövőjüket, mert az eleve magas munkanélküliség mellett a szerb munkaadók minden esetben saját nemzettársaikat részesítik előnyben.

Hozzátették: börtönben maradt társaikért továbbra is minden eszközzel harcolni fognak és ehhez támaszt várnak a magyarországi közvéleménytől és politikától.

Horváth Ádám

alfahir.hu