2015. 04. 01. 11:03
Daily Sabah

A török politika most Közép-Európára figyel

Szlovéniai látogatása után Pozsonyba érkezett Recep Tayyip Erdogan török köztársasági elnök, ahol szlovák kollégájával, Andrej Kiskával találkozott. A szlovák államfő, akinek országa 2016-ban az Európai Unió soros elnökségét fogja betölteni, kijelentette, hogy Pozsony támogatja Törökország uniós integrációját, Erdogan elnök pedig reményét fejezte ki, hogy a szlovák elnökség mind az EU-t, mind Törökországot erősíteni fogja.

Az elnöki találkozó után tartott üzleti fórumon a török elnök rámutatott, hogy Ankara érti a közép-európai államok aggodalmát az energiabiztonság területén, hiszen Törökország maga is energiafüggő ország, ugyanakkor kijelentette, hogy az energiaútvonalak összeköthetőek és országa szállíthat Közép-Európának is.

Pozsonyi látogatása után, csütörtökön a török elnök Romániába utazik, míg Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter Moldovát és a moldovai gagauz török autonóm területet látogatja majd meg, mielőtt továbbutazik Litvániába. Çavuşoğlu látogatásai során elnökökkel, miniszterelnökökkel és külügyminiszterekkel találkozik majd.