A törökök kétmilliárd euróért vállalták, hogy megállítják a menekültáradatot

Zárónyilatkozatban fogadták el vasárnap az uniós és a török vezetők brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozó keretében azt a közös akciótervet, amely a remények szerint kulcs lehet a menekültválság megoldásához, és felgyorsíthatja Törökország uniós csatlakozását is. 

Törökország erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, az EU pedig
3 milliárd euróval támogatja a Törökországban tartózkodó, mintegy 2 millió szíriai menekült ellátását. 
Ez a pénzügyi keret - amelyhez Magyarország 18 millió euróval járul hozzá - kétéves periódusra szól. 
 
Ankara a jelek szerint nem csak pénzt, de az ország 1987 óta húzódó maratoni uniós csatlakozási folyamatának felgyorsítását is kérte a migrációs válság enyhítéséért cserébe. A török EU-csatlakozási folyamatban december 14-én megnyitják a gazdaság- és pénzügypolitikáról szóló 17. tárgyalási témafejezetet, 2016 első negyedévében pedig további fejezetek tárgyalására nyílhat lehetőség.  
 
Az elfogadott akcióterv része a vízumliberalizáció, amely 2016 októberétől könnyítheti meg a török állampolgárok unióba való belépését. Törökország elkötelezett a vízummentesség érdekében szükséges lépések megtétele mellett, amelyek állásáról jövő márciusban uniós jelentés készül.  
 
2016 júniusában lép hatályba az EU-török visszafogadási egyezmény, melynek értelmében 
visszaküldhető Törökországba az a menedékkérő, aki az unió területén nem kapott menekültstátust. 
Aki nem jogosult a menekültstátusra, azonnal vissza kell küldeni a származási országba, és emellett hatékonyan kell fellépni az embercsempészet ellen.    
 
Törökország vállalta, hogy a határain keresztül illegális úton nem enged migránsokat az unió területére, és visszafogadja az onnan visszaküldötteket.  A török és uniós vezetők egyetértettek abban, hogy az országaikra nehezedő migrációs nyomás megoldása a tehermegosztás. Abban azonban
 
nem született megegyezés, hogy milyen keretek és szabályok mentén történjen a tagállami és uniós áttelepítési rendszerekhez való hozzájárulás. Vagyis a sokat emlegetett hírhedt 
kvótarendszert  egyelőre nem fogadták el.
 A vasárnap elfogadott zárónyilatkozatnak nem része az, hogy az Európai Unió országai között kötelezően szét kellene osztani a migránsokat. A magyar szempontokat ezzel sikerült érvényesíteni - állapította meg Orbán Viktor miniszterelnök.
Forrás
MTI nyomán