A törököket is lenyomtuk: rengeteg magyar dolgozik Ausztriában

Rekordot döntött januárban az Ausztriában dolgozó magyarok száma. A szomszédos országban csaknem 54 ezer honfitársunk dolgozik, ezzel leköröztük a törököket is, már csak a németek és a volt Jugoszlávia előz meg minket - írja a privatbankar.hu.

A januári adatok szerint 53 939 magyar munkavállalót tartottak számon Ausztriában, ami azt jelenti, hogy decemberhez képest is 1602 fővel növekedett a számuk. Ezzel sikerült megdönteni az augusztusi történelmi rekordot, ekkor 52 986 fő állt a nyilvántartásban.

A portál megjegyzi, hogy a növekedés hátterében részben a síszezon és a turizmus időleges fellendülése is állhat, ám komolyabb tendenciáról is szó van, hiszen egy évvel ezelőtt tízezerrel kevesebb magyar vállalt munkát az osztrákoknál.

Az adatok a kivándorlás erősödésére engednek következtetni, bár az nem derül ki, hogy az 54 ezer főből mennyien ingáznak, mennyien költöztek ki végleg és azt sem lehet tudni, hányan dolgoznak feketén, vagy épp mennyien kapták már meg az osztrák állampolgárságot.

Növekedés tapasztalható egyébként a többi kelet-európai volt szocialista országból érkező dolgozók számát tekintve is, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából, Szlovéniából és Csehországból is többen dolgoznak Ausztriában, mint egy évvel korábban, ám nagyságrendileg egyik ország sem közelíti meg hazánkat.

A magyar dolgozók száma először körözte le a törököket is, akik 53 642-en voltak.

privatbankar.hu - alfahir.hu