2014. 03. 20. 12:24

A végrehajtók körmére néz a Kamara

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara kivizsgálja a Z. Kárpát Dániel, a Jobbik frakcióvezető-helyettese által ismertetett panaszokat, amelyek szerint a végrehajtók esetlegesen mesterségesen duzzasztják a tartozásállományt - közölte a testület csütörtökön.

Mint felidézték: Z. Kárpát Dániel múlt hétfői sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy "számtalanszor találkoznak olyan esetekkel, hogy a végrehajtók egy része mesterségesen duzzasztja a tartozásállományt olyan szintig, amikor már el lehet venni az ingatlant. A párthoz érkezett bejelentésekre hivatkozva a frakcióvezető-helyettes példaként említette, néhány tízezer forintos parkolási bírság esetén előfordult, hogy a végrehajtó évekig nem jelentkezett, majd amikor az összeg milliósra nőtt, az érintett család otthona került veszélybe.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara erre reagálva azt közölte: a sajtóban megjelent hírekből értesültek arról, hogy ilyen és ehhez hasonló ügyek vannak folyamatban, ugyanis eddig sem a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarához, sem a felügyeleti szervekhez nem érkeztek hasonló panaszok.

Mint kiemelték: amint a birtokukba jutnak az említett panaszoknak, megkezdi az ügyek kivizsgálását. Ha a vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a végrehajtók bármely esetben is visszaéltek volna hatalmukkal, "s mesterségesen duzzasztották volna a tartozásállományt" -, abban az esetben a végrehajtási törvény hatályos szabályainak megfelelően a kamara megteszi a szükséges intézkedéseket - olvasható a közleményben.

MTI - alfahir.hu