A Viktor most engedi? A Jobbik ismét megpróbálja módosítani az alaptörvényt

Napra pontosan hét hónappal ezelőtt, 2016. április 12-én próbálkozott meg a Jobbik először, hogy a kötelező betelepítéssel szembeni védelmet a magyar alaptörvénybe foglalja. Akkor a kezdeményezésüket 125 hazaáruló fideszes leszavazta az Országgyűlésben. Úgy tudni, hogy a jobboldali ellenzéki párt most újra megpróbálja a kormánypárti többséget jobb belátásra bírni, és a Ház elé terjeszti a módosító javaslatát.

„Anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető” 

A Magyar Nemzet információi szerint a jobboldali ellenzéki párt napokon belül benyújtja az Országgyűlésnek ugyanazt az alaptörvény-módosító javaslatot, amelyet Orbán Viktor jegyzett, egyetlen plusz mondattal megtoldva. A Jobbik azzal adna alaptörvényi garanciát a Rogán Antal nevéhez fűződő, offshore cégeken keresztül zajló letelepedési kötvény konstrukció kivezetésére, hogy az alaptörvényben rögzítené,

„anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető”

be olyan kérelem, amely idegen állampolgár itt-tartózkodására ad lehetőséget.

A Viktor nem engedi

Tavasszal a kormánypártoknak még nem volt olyan sürgős, hogy Magyarország alaptörvény szintű védelmét biztosítsák, olyannyira nem, hogy Rubovszky György, az Országgyűlés Igazságügyi bizottságának KDNP-s elnöke még szándékosan húzta is az időt, és nem engedte napirendre venni a Jobbik javaslatát.

A Jobbik alaptörvény-módosítással akadályozná meg a bevándorlók kötelező betelepítését

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa szerint a referendum felett eljárt az idő, "erősebb impulzust kell küldeni" Brüsszelnek, mert a kvóták veszélye "folyamatosan itt lappang". Az alaptörvény-módosítást jogi értelemben is magasabb kategóriaként jelölte meg. Vona Gábor több érvet is felsorolt arra vonatkozóan, hogy mi a problémájuk a népszavazással.

Tette mindezt annak tudatában, hogy tisztában volt azzal, cselekedete házszabályt sért. Bár az is igaz, hogy áprilisban ez még egyáltalán nem zavarta Kósa Lajost; a Fidesz frakcióvezetője nem hazaárulózta le a hazánk biztonságát párt érdekből veszélyeztető Rubovszkyt.

Több mint egy hónappal később - miközben a kormányzat már Rogán Antal szomszédjának óriásplakátjain kampányolt a bevándorlás ellen -, május 24-én szavazhatott a Tisztelt Ház a Jobbik alaptörvény-módosításáról. Az eredmény megrendítő lett.

A 125 fideszes és kereszténydemokrata képviselő Vadai Ágnessel (DK), Fodor Gáborral (Liberálisok), Szabó Tímeával (Párbeszéd) együtt közös platformon lesöpörte az asztalról a bevándorlással szembeni alaptörvényi védelmet.

Valószínűleg pártpolitikai célból veszélyeztetve hazánk biztonságát.

Azóta kiderült, hogy a piszkos pénzek is legalább olyan fontosak a Fidesz számára, mint a hatalomhoz való ragaszkodás, így Orbán Viktor miniszterelnök nem volt képes feláldozni a letelepedésikötvény-programot annak érdekében, hogy a bevándorlás minden formájával szemben képes legyen az alaptörvény védelmet nyújtani.

Vajon novemberben ismét lesz 125 olyan kormánypárti politikus, aki nem támogatja majd az alaptörvény-módosítást?