Add el A tőkét, ne siránkozz!

Elárverezik A tőke ritkaságszámba menő első kiadásának egyik példányát, a dedikált kötet a várakozások szerint 80 és 120 ezer font (31,8-47,75 millió forint) közötti áron találhat gazdára a Bonhams ritka könyveket és kéziratokat felsorakoztató június 15-i londoni aukcióján.

Az árverésre váró könyvet a szerző, Karl Marx ajándékozta barátjának, Johann Georg Eccarius munkásvezérnek.

"Ez a kötet szenzációs és fontos példánya egy könyvnek, amely megváltoztatta a világot. Mind Marx, mind pedig Eccarius jelentős alakja volt a kommunizmus nehéz születésének, és hosszú évekig tartó személyes kapcsolat fűzte őket össze, mígnem aztán politikai véleménykülönbségeik miatt eltávolodtak egymástól"

- mondta kedden Simon Roberts, a tekintélyes aukciósház könyvszakértője.

Marx 1867. szeptember 18-án, vagyis a megjelenés után négy nappal ajándékozta Eccariusnak a kötetet, amely a Bonhams tájékoztatása szerint egyike azon kevés példánynak, amely fennmaradt A tőke első kötetének első kiadásából.

A tőke - A politikai gazdaságtan bírálata háromkötetes mű. Karl Marx életében csak az első kötet jelent meg, a másik kettőt Friedrich Engels dolgozta ki a teoretikus jegyzetei alapján, és 1885-ben, illetve 1894-ben jelentek meg.

Forrás
MTI