2014. 03. 22. 11:43

Áfaemelési lázban ég Európa

Folytatódik az áfaemelési trend Európában, az általános forgalmi adó átlagos mértéke az EU-ban már átlépte a 21 százalékot; a cégeknek ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban változó áfaszabályozásra és minden eddiginél hatékonyabb adóellenőrzésekre kell készülniük - mutat rá az EY legfrissebb iparági jelentése.

Az EY előrejelzései szerint a közvetett adók további térnyerése várható globálisan és Európában egyaránt. A válság arra készteti a kormányokat, hogy fenntartható módon hozzák egyensúlyba a gazdaságot és egyúttal a növekedést is serkentsék. Ez pedig azt vetíti előre, hogy az államok egyrészt a közvetlen adókról a közvetett adókra helyezik majd a hangsúlyt, másrészt igyekeznek növelni az adóbeszedés hatékonyságát és gyakoriságát - ismerteti a tanácsadó cég közleményében Vékási Tamás, az EY adópartnere.

A jelentés rámutat arra: a cégeknek egyrészt az áfa jelentőségének növekedése, másrészt a modern technológia adta lehetőségek következtében minden korábbinál átfogóbb és szigorúbb ellenőrzésekre kell készülniük világszerte. Nemcsak az egy adott országon belüli ellenőrzések hatékonysága növekszik, de a különböző államok adóhatóságai közötti információcsere is egyre automatikusabbá válik.

A nemzetközi trendekbe Magyarország is illeszkedik - mutat rá Vékási Tamás. A nagyadózói körben az adóhatósági megállapítások döntő többsége az áfához kapcsolódik, növekszik az adójogi viták száma is, ezek közül pedig egyre több ügy jut el az Európai Bíróságra is. A szakértő szerint - a nemzetközi folyamatokhoz hasonlóan - a magyar adóhatóság is egyre többször alkalmaz olyan szoftvert, amellyel a korábbiakhoz képest sokkal rövidebb idő alatt tételes ellenőrzést tud végrehajtani, nagyobb találati aránnyal. Éppen ezért a cégeknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott viszonyokhoz, egyebek mellett például az adóhatósági szoftverekhez hasonló módszerekkel kell ellenőrizni saját rendszereiket.

Az EY jelentése szerint 2014-ben és 2015-ben mintegy tíz uniós tagállamban módosul az áfa mértéke és köre. Az általános forgalmi adó közösségi szinten idén már átlagosan 21,4 százalékra emelkedett, amely jelentős növekedés a válság előtti 19,4 százalékhoz képest.

Ezzel párhuzamosan Európában és világszinten is egyre gyakoribbá vált az áfaszabályok változása. A vizsgált országok felében évente legalább egyszer, az államok 20 százalékában azonban akár 2-3 alkalommal is módosul a szabályozás - derül ki az EY nemzetközi tanulmányából, amelyben 96 országot vizsgáltak meg.  Az EY szerint tizenkét fontos lépést kell megtenniük a cégeknek annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak alkalmazkodni a jelentős változásokhoz. Ezek közé tartozik a közvetett adók menedzsmentjének beépítése a vállalati stratégiába; az üzleti folyamatok feltérképezése és azok áfa-kezelésének elemzése; korszerű elektronikus rendszerek alkalmazása valamint a változások tudatos nyomon követése helyi és nemzetközi szinten.

MTI - alfahir.hu