Agyonverték a belügyminiszter-helyettest a tüntetők Bolíviában

Elrabolták és agyonverték a bolíviai belügyminiszter-helyettest a sztrájkoló és utakat lezáró bányászok csütörtökön az ország egyik hegyvidéki települése, Panduro közelében. A politikus azért utazott oda, hogy tárgyaljon a bányászokkal - erősítette meg a bolíviai kormány.

A gyilkosság azt követően történt, hogy két bányász életét vesztette, amikor az útlezáró sztrájkolók összecsaptak rendőrökkel, és ez nyilvánvalóan még inkább kiélezte a helyzetet.

Panduro 130 kilométerre van La Paztól. A bányászok hétfő óta lezárva tartják a település mellett vezető autópályát és több másik utat, ami miatt autók és utasok ezrei rekedtek dugókban.

A bolíviai bányászok már két héttel ezelőtt is konfliktusba kerültek a hatalommal, legkevesebb 252 tüntető bányász megsebesült, amikor összecsapott az ellenük kivezényelt rendőrökkel La Paz megyében. Száz rendfenntartó is megsebesült. A bányászok és a rendőrök közötti összetűzések azzal kezdődtek, hogy a tüntetők több autópályát lezártak.

A bányászok az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. Állításuk szerint a változtatás miatt a bányászati szektorban meggyengül a szövetkezetek joga, csökken hatáskörük. Bolíviában mintegy százezer bányász dolgozik szövetkezetekbe szerveződve.

Forrás
MTI